Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

  21:15
Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu nesnilo o tom, jak na tom bude česká gastronomie v roce 2023. Doba se totiž naštěstí v mnohém změnila a dnes je u nás celá řada podniků, jimž kralují opravdoví páni šéfkuchaři.

V lednu televize Nova avizovala, že se Zdeňkem Pohlreichem rozjíždí natáčení Pohlreichova souboje restaurací, po dvou měsících už diváci mohou sledovat, jak si vedlo vybraných 12 podniků různého zaměření v souboji, který je s trochou nadsázky takovým Masterchefem pro profíky.

Podobný švih a tah na bránu, jaký muselo mít natáčení, má i střih jednotlivých epizod, v nichž se postupně odehraje šest duelů restaurací s podobným konceptem. A pak další vyřazovací boj, až zbude ta nejlepší restaurace z nejlepších. Alespoň podle prvního dílu, v němž spolu zabojovaly dvě zájezdní restaurace dělající čest české kuchyni – kutnohorská Na Pašince a strakonický Zájezdní hostinec U Jiskrů.

Pohlreich opět nahlíží do kuchyní českých restaurací. Hledá tu nejlepší

Oba rodinné podniky Zdeňka Pohlreicha naprosto nadchly, oba vlastní a vedou kuchařští mazáci se zahraniční zkušeností. V obou vaří dokonale, servis mají více než slušný, oba týmy s přehledem zvládly obsloužit třicítku Pohlreichových náročných hostů za dvě hodiny od předkrmu po dezert. A ta poctivá česká jídla. Bože, i na obrazovce vypadala tak skvěle, že byste se do Kutné Hory nebo Strakonic hned rozjeli najíst.

Ani Pohlreich se neudržel a vrátil se ke svému říznému slovníku, jakkoliv je jeho současná mise příjemně uhlazenější než ty dřívější: „Tak tohle je český až do prd***,“ prohlásil u ochutnávání nadšeně a s uznáním. Na Pašince si pro jeho hosty připravili grilovaná kachní jatýrka, vepřovou pečínku, candáta s čočkovým salátem, smažené bramborové knedlíky a dva typicky české dezerty. U Jiskrů si kromě dezertů připravili tak trochu chlapské menu: býčí žlázy, dršťky s jelítkovými kroketami či bůček s červeným zelím.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Dokonalost sama? Téměř, ale ne tak docela. Kde má jedno z hlavních slov lidský faktor, je vždy prostor na prohřešek. Drobné uklouznutí Pohlreich u obou podniků objevil díky malé záludnosti – do obou vyslali na výzvědy náročný až otravný pár hostů s kamerkou a mikrofonem ve chvíli, kdy tam nebyli majitelé. Na Pašince ho nemile překvapili, když jako bezmasé jídlo nabízeli torteliny, ty by v konceptu ryze české hospody neměly mít místo ani jako varianta pro vegetariány.

U Jiskrů se pro změnu nechala obsluha natolik vyprovokovat náročnými požadavky nastrčené dámy, že ta ke svému úžasu nedostala kávu s bezlaktózovým mlékem prostě proto, že tu ‚na mandlích přes veškerou snahu nenašli bradavky‘. „Servis je strašně důležitá věc a asi dneska víc než cokoliv jinýho. Hromada lidí už umí vařit slušně,“ uzavřel to Pohlreich s tím, že číšník se nikdy nesmí nechat vyprovokovat, host je host.

Rozhodl souboj v kuchyni Next Dooru

Na domácím hřišti si hostince s českou kuchyní vedly naprosto skvěle, vše ostatní bylo zapomenuto, a v kuchyni Pohlreichova pražského podniku Next Door stály oba kuchařské týmy opět na startovní čáře dostihu, který rozhodl, kdo je lepší. Přestože šlo o souboj, oba týmy byly nuceny i spolupracovat, protože Pohlreich trval na tom, že se musí obsloužit vždy celý stůl najednou, ať si jeho osazenstvo objednalo z menu hostince na Pašince nebo od Jiskrů. Takže bojovali každý sám za sebe, přesto bok po boku, s Pohlreichem jako drábem za zády. Ten si to užíval, přestože v sázce byla čest jeho restaurace. Nebo právě proto.

Pohlreich natáčí novou show. Podobně jako Ramsay hledá neprovařené restaurace

Bylo to těsné. Jednoznační profíci na obou stranách, přesto jedem z týmů lépe ustál tlak, který s sebou neslo jak natáčení, tak plná restaurace hladových hostů i touha být (nej)lepší a ukázat se. Podle Zdeňka Pohlreicha to lépe zvládl tým hostince Na Pašince, přestože nemá jasně daného šéfkuchaře. Už proto, že Jiskrovci několikrát nestíhali a musel na ně čekat servis, dokonce by jednou pustili z kuchyně syrovou rybu.

Co bylo podle Pohlreicha nejlepší?

„Mně na tom strašně bavila jedna věc: mně se hrozně líbilo, že se tam v rámci natáčení několikrát objevil takovej ten symbol výměny dresů po fotbalovým zápasu. Když to skončilo, tak si ty kluci dali navzájem ochutnat to svoje jídlo, což mně přišlo úplně fenomenální,“ uvedl Zdeněk Pohlreich pro iDNES.cz. Prostě ho nadchlo, že místo naštvanosti, že někdo vyhrál nebo prohrál. Zvítězila u nich profesionalita a zvědavost.

„Takoví to vnitřní kamarádství v tý industrii, kde ty lidi všichni chápou, že jsou na jedný lodi. Všichni znají tu práci skrz naskrz a jsou prostě jenom zvědavý na to, jak to dělá ten jejich kolega. Tohle byla věc, kterou si budu dlouho pamatovat,“ uvedl Pohlreich, který se jinak jen tak nedojme.

Protože přesně takhle to podle něj funguje všude na světě: „Kuchaři chodí jíst ke svým kolegům, dívat se, jak to kdo dělá. Což je skvělý, protože podle mého názoru to je věc, která tady nikdy nebývala. A to, že se to odehrálo bez jakýhokoliv scénáře naprosto spontánně, tak to pro mě byl opravdu highlight celýho natáčení.“ Jo, už podle prvního svižného dílu protkaného z gruntu českou kuchyní to vypadá, že časy v našich hospodách se konečně mění.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...