Existuje tolik druhů rýže, že by nám na jejich představení nestačila ani celá kniha. Pojďme si proto ukázat ty nejpoužívanější, které běžně s seženete i v našich obchodech.
Podle tvaru zrna se rýže dělí na dlouhozrnnou, krátkozrnnou a kulatozrnnou a každá z variant je k dostání jako loupaná nebo neloupaná (tzv. natural). A protože je rýže přirozeně bezlepková, bez obav si jí můžou dopřát i celiaci.
Velká síla v malém zrnkuBasmati rýže je populární u sportovců a lidí, kteří chtějí zhubnout, protože má ze všech druhů rýže nejnižší glykemický index, a zasytí tak na delší dobu. |
Basmati
Má dlouhá štíhlá zrnka a příjemnou, lehce oříškovou chuť. Pěstuje se hlavně v severní Indii a Pákistánu, zejména v podhůří Himálaje. Po uvaření je sypká, nelepí se a krásně voní. Nejčastěji se používá jako příloha k indickým jídlům.
Náš tip: K basmati rýži se báječně hodí např. kuřecí tikka masala.