Kuba, jahelník i česnek. Bez čeho se neobešla vánoční tabule našich předků

Vánoce patří mezi nejrozšířenější svátky na světě. Dny plné dobrého jídla, zimních radovánek a vzájemného obdarovávání si oblíbili lidé různého vyznání i ateisté. V Česku si dnes svátky neumíme představit bez kapra a bramborového salátu, dlouhá staletí jsme si přitom pochutnávali na něčem úplně jiném.
Část 1/4

Houbový kuba patřil k tradičním českým Vánocům mnohem déle než kapr a bramborový salát.

Kroupy a houby nesměly chybět

Ke čtyřem týdnům před Vánoci patřily už odedávna úklid, noční bdění a modlitby, koleda a především půst. Kromě náboženských důvodů ho lidé dodržovali i z jednoho praktického – úrodu šetřili pro nadcházející Vánoce.

Kdy se začaly slavit Vánoce?

Vánoce jsou svátkem nejen rozšířeným, ale i prastarým – první doklady o jejich slavení pocházejí už ze 4. století. Zatímco na Východě byly spojeny s Ježíšovým křtem, na Západě se připomínalo jeho narození. Zprvu nebylo stanoveno žádné přesné datum, k 24., respektive 25. prosinci došli až středověcí teologové a astronomové.

Půst se držel až do Štědrého dne, který byl posledním dnem adventu. V jeho průběhu se buď nejedlo vůbec, nebo hladové žaludky zaplnila řídká polévka. Zatímco dnes dětem rodiče slibují zlaté prasátko, kdysi je strašili Šprechem, který neposlušným a nepostícím se dětem provrtal břicha.

K štědrovečerní večeři celá rodina i s čeládkou zasedla po východu první hvězdy. Hostinu tvořily hlavně obiloviny, houby, ovoce a případně i ryby. To však neznamenalo, že by byla chudá, právě naopak.

Tvořil ji velký počet chodů, které lidé vnímali jako symbol prestiže. Podle starého pořekadla tomu, „kdo na Vánoce mnoho jí, se povede po celý rok dobře,“ nebo naopak „kdo na Vánoce vstane od stolu hladový, ten bude celý rok trpět hladem.“

Postní krupicová polévka podle Františky Hansgirgové (1864)

Suroviny: petrželová nať, celerová nať, krupice, máslo, čtyři žloutky, smetana, sůl dle chuti

Postup: Rozsekej na drobounko zelenou petružel i celer, a dej to do pěti žejdlíků vody svařit; zavař pak do toho půl žejdlíka krupice, přidej k tomu kus másla, osol a nech to půl hodiny vařit. Rozkloktej v hrnéčku čtyři žloutky s půl žejdlíkem smetany, přilej ji do krupice, rozkloktej to dobře u ohně a vlej polívku do mísy.

Jako předkrm se někdy podával kousek chleba nebo tenké oplatky slazené medem, jinde si je vylepšovali bylinkami a česnekem. Následovala polévka, nejčastěji z hrachu, čočky, zeleniny, sušeného ovoce a vůbec všeho, co dům dal. Na Valašsku se jí říkalo ščedračka.

Na moravsko-slovenském pomezí se jedla kapustnica, jejímž základem je zelí. V hustě zalesněných oblastech Krkonoš či Jizerek si pochutnávali na polévce houbové a v jižních Čechách zase na rybí.

Tradičním hlavním pokrmem byl černý kuba připravovaný z krupek a lesních hub. Třeba na Slovácku se jedla svarba, což byl hrách s kroupami, na Bechyňsku jáhlová kaše. Kuličky získávané loupáním prosa si však oblíbili i na jiných místech v Čechách: na Jičínsku, Rychnovsku, Pojizeří i Litomyšlsku, kde se pekly jahelníky.

Rozšířené byly také kaše z hrachu nebo krupice. Do mnoha pokrmů se přidával česnek, který dodával sílu a jedlíky chránil před upíry, čarodějnicemi a temnými duchy.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...