Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti v restauraci? Vyrazilo mi dech, jakou publicitu to mělo, říká Pohlreich

Rozstřel   11:00
Před lety vtrhl na obrazovky jako uragán a mnohé jeho hlášky se staly legendárními. Kam na ně Zdeněk Pohlreich chodí? Hned na úvod Rozstřelu moderátorce Monice Zavřelové prozradil, že nic nemíval připravené ani v začátcích Ano, šéfe!, ani teď v Pohlreichově souboji restaurací. Prý to z něj padá samo.

K práci v televizi se přitom dostal víceméně náhodou, nikdo nevěděl, jak to bude fungovat a jak budou diváci reagovat. Věrný zůstal i kuchařině, která ho na obrazovky dostala: je majitelem tří restaurací, autorem řady kuchařek, lektorem kurzů, gastronomii zná ze všech možných stran a nemá problém se vyjádřit k jakémukoliv tématu, které se jí týká.

Například k nedávno diskutovanému příspěvku pražského bistra, týkajícího se pravidel chování dětí. „V zásadě souhlasím s Marty´s Kitchen v tom, že rodiče by měli být zodpovědní za svoje děti – jakkoliv je máme rádi, tak mohou být významně rušivý element. Děti nejsou svaté a nevidím nic špatného na tom, že někdo chce chránit svůj majetek a svůj nějaký koncept,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich s tím, že není žádný Herodes a děti má v zásadě rád. A nepřestává ho překvapovat, jakou publicitu vše vyvolalo.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Konečně jsme se všichni dočkali…

Během deseti let natáčení Ano, šéfe! kuchaři rozhodně neplatili za celebrity a úroveň mnoha restaurací a jejich nabídky byla bohužel velice často tristní. A podívejte se dneska třeba právě na Pohlreichův souboj restaurací, to je většinou čirá radost. Co se podle Pohlreicha změnilo?

Obstáli byste?

Co v receptech Magdaleniny Dobromily Rettigové znamenaly výrazy jako dršlák, kartofle, kružadlo, rostprátle, ťopan, vyslanit, cervulát či líté štrúdle? V Rozstřelu se to dozvíte. A zjistíte i to, jak se v nich vyzná Zdeněk Pohlreich.

„Myslím že následujeme vývoj, který se před lety odehrál kdekoliv jinde na světě i v Evropě. Je jedno, jestli se budeme bavit o lidech typu Jamieho Olivera ve Velké Británii nebo obrovském rozmachu takzvaně televizního vaření ve Spojených státech, Německu nebo Itálii. U nás se to jídlo do popředí zájmu dostalo prostě o něco později, a já jsem vlastně rád, že to tak je,“ říká k současnému fenoménu.

Že se k tomu váže působení nejrůznějších influencerů či účastníků gastronomických soutěží, kteří se snaží v atraktivním oboru také prosadit, to mu nevadí. Také prý „tancuje na cizí scéně“, když vlezl z kuchyně do televize. „Myslím, že to nelze žádným způsobem kontrolovat. Mně to nevadí, já nejsem ten, kdo by to chtěl soudit. Ať si to každý dělá, jak umí, čas vždycky ukáže, kdo to dělá dobře a správně,“ konstatuje s nadhledem profesionál v oboru.

Jak to má se sociálními sítěmi, sleduje Instagram nebo TikTok? Jaký vidí reálný posun u hotelových škol za posledních patnáct až dvacet let? Potřebuje podle něj kuchař maturitu, když je to v zásadě jednoduchý obor, kde se potřebujete vyznat v hygieně a znát suroviny a technologické postupy, tedy tři základní věci? Poslechněte si celý rozhovor, dozvíte se, kde vidí slabiny současného vzdělávání. Sám by prý šel na kuchaře znovu, protože je to obor, který má budoucnost, dá se z něj dobře žít a je víc sexy, než tomu bývalo.

Punkové vietnamské bistro smetlo v Pohlreichově souboji luxusní restauraci

Zajímá vás, jak se Zdeněk Pohlreich rozhoduje, když mu nějaká značka nabídne spolupráci, pro koho je ochoten natočit reklamu a pro koho už ne? Jak to má s dalšími plány ohledně televizní tvorby a jak se mu hodnotí kolegové v oboru v Pohlreichově souboji restaurací, který právě běží na Nově?

V Rozstřelu s Monikou Zavřelovou rozebírají i dvacet let starý výrok, kdy Zdeněk Pohlreich odhadoval, jak bude gastroscéna vypadat dnes. Nakolik se trefil a jak vidí její budoucnost dál? A lituje někdy nějakých svých výroků?

„Mám takovou vlastnost, že mluvím rychleji, než myslím. A problémy jsem s tím samozřejmě měl vždycky,“ říká s tím, že dobře ví, že slova nejdou vzít zpátky. „Vždy je důležité se na vyřčené dívat v kontextu daného okamžiku a nemá smysl to dlouze rozmazávat,“ konstatuje. A s úsměvem přiznává, že jako mladší býval ve své kuchyni dokonce mnohem drsnější než v Ano, šéfe! Oproti tomu je prý dnes úplně v zenu. Koneckonců, poslechněte si ho.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....