Vzpomínka na zradu i symbol odpuštění. Kdy je ten správný čas péct jidáše

  13:25
Podle tradice se připravují na Škaredou středu a podávají na Zelený čtvrtek, nadýchané jidáše si však můžete upéct klidně už dnes. Kde vzalo kynuté pečivo svůj název a proč se peče právě před velikonočními svátky?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin ŠpeldaKulinární studio MAFRA

Jidáš byl jedním z dvanácti Kristových učedníků, ale na rozdíl od jeho věrných se neštítil přijmout úplatu třiceti stříbrných a zradil svého učitele. Ježíše zatkli, mučili a nakonec ukřižovali. Když si nešťastný Jidáš uvědomil, co způsobil, oběsil se ze zoufalství nad svým činem. Tolik vypráví novozákonní příběh...

Jako symbolická připomínka Jidášovy zrady se na Škaredou středu tradičně pečou jidáše. Jedná se o sladké pečivo, které může tvarem připomínat stočený provaz „oběšence“.

Vyskytuje se však i jako velikonoční bochánek nebo má podobu zvířat (nejčastěji ptáků, hadů, housenek, šneků či holubiček). Častým motivem je i podkova, uzlík nebo copánek.

S medem i rozinkami

Jidáše se pekly (a dodnes pečou) z kynutého těsta, podobného tomu na mazanec nebo na vánočku. Jeho nadýchanost byla daná kváskem, který si hospodyně připravovaly z droždí, mléka, mouky a cukru, těsto dlouho hnětly rukama, aby bylo co nejvláčnější a doslova se rozplývalo na jazyku. Aby jidáše byly co nejchutnější, přislazovaly se rozinkami či jiným sušeným ovocem.

Vypracované kynuté těsto se pak pod rukama šikovných selek, děveček nebo dětí měnilo v roztodivné uzlíky, bochánky či zvířecí tvary. Aby jidáše získaly vláčnou chuť, nechávaly se na plechu ještě chvíli dokynout a potíraly se směsí z rozšlehaného vejce a vody, která jim propůjčila krásný lesk. V některých oblastech Čech a Moravy se podle obyčeje jidáše navrch sypaly drobenkou.

Beránek, pučálka, nádivka. Kde se vzaly tradiční velikonoční pokrmy

Jidáše se vždycky pekly dozlatova. Dnes bychom řekli, že je hospodyňky vložily do vyhřáté trouby na 180 až 190 °C a nechaly je péct zhruba půl hodinky. Potom následovala ještě jedna fáze tradiční přípravy.

Upečené a ještě teplé jidáše se pomašlovaly směsí vytvořenou z másla a medu, pečivo tak získalo trochu lepkavější povrch, který dodal bochánkům zároveň lahodnou chuť.

Vhodný čas na jidáše

Podle tradice se jedly ráno na Zelený čtvrtek. Sladká snídaně měla být připomínkou Jidášovy zrady, ale také odpuštění. Pro hříšníky byl tento rituál velkým darem, protože my všichni jsme občas takoví „Jidášové“ a potřebujeme mít šanci začít znovu.

Naši předkové měli s pojídáním jidášů spojenou ještě jednu pověru. Věřili, že sladké pečivo je uchrání před nemocemi a přinese jim pevné zdraví. Zároveň se říkalo, že kdo jí jidáše, toho vosa nebodne a had neuštkne. To byl další dobrý důvod, proč si sladké velikonoční bochánky dopřát ve vrchovaté míře.

Spoustu dalších skvělých velikonočních receptů najdete na www.idnes.cz/recepty/velikonoce

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...