Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se - iDNES.cz

Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se

Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která se nekoná v kulisách chrámů nákupu, ale doma u stolu plného skvělého jídla a ve společnosti rodiny a přátel.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I v případě, že vás na importované svátky zrovna neužije, můžete najít v zámořské tradici aspoň špetku inspirace. Vánoce jsou totiž ještě daleko a každá příležitost předvést své kulinární a hostitelské schopnosti se počítá. Navíc, při troše štěstí, zaplašíte při přípravách hostiny nutkavé myšlenky na předvánoční úklid nebo shánění dárků.

Kde se vzal Den díkůvzdání?

Původ americké tradice sahá až do počátku 17. století na území dnešního státu Massachusetts. Třídenní dožínková slavnost v kolonii Plymouth v roce 1621 tak byla zřejmě prvním americkým Dnem díkůvzdání (Thanksgiving Day).

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Otcové poutníci tehdy připluli ze zámoří a nepřivezli si s sebou dostatek potravin ani neměli čas obdělat půdu a zasít, takže mnoho lidí v zimě zemřelo. Indiáni z místního kmene Wampanoag na jaře naučili osadníky pěstovat obilí, kukuřici a další plodiny.

Ukázali jim také, jak v novém domově účinně lovit zvěř a ryby, a jak zpracovávat úrodu a plody, které jim dává příroda. Na konci žní pak společně oslavili úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“.

Krocan i tabbouleh

Den díkůvzdání se v USA slaví tradičně poslední čtvrtek v listopadu, jako dekorace se na připomenutí tradic používají snopy pšenice nebo kukuřice. U stolu se schází celá široká rodina, která se sjede ze všech koutů kontinentu i světa, a podává se obvykle pečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, sladké brambory a dýňový či jablečný koláč zvaný páj.

Každá rodina má samozřejmě svoje chutě a tradice, takže na stole může být opravdu pestrá směsice dobrot. Kromě krocana se tam vyjímá třeba šunka, nebo jiné pečené maso, spousta zeleniny, omáček a pochopitelně i chléb, který byl pro osadníky jednou ze základních potravin nutných k přežití.

Dýně vládne podzimnímu vaření: zkuste vynikající koláč i špagety s liškami

Kosmopolitní povahu a pestré národnostní složení obyvatelstva USA dokládá i fakt, že kromě tradičních jídel se v mnoha rodinách podávají i méně tradiční pokrmy. Jak uvádí stránky Velvyslanectví USA v České republice, na slavnostním stole se objevuje třeba tabouleh (původně blízkovýchodní salát s bulgurem), kuskus (zeleninový pokrm se speciálními těstovinami pocházející ze severu Afriky) či tamales (pokrm ze Střední Ameriky tvoří balíčky z listů plněné kukuřičnou hmotou).

Když už se rodina sejde, slaví se hned několik dní, kromě hodování se také nakupuje (následuje přece Černý pátek), sleduje se americký fotbal nebo se podnikají výlety.

Prezident Spojených států prý každoročně ušetří jednoho nebo dva krocany, kteří neskončí na pekáči, ale v dětské zoo. Ovšem je to jen kapka v oceánu, neboť každý rok se při této příležitosti jen v USA objeví na stole zhruba 50 milionů krocanů.

Giving Tuesday

Protikladem k nákupnímu šílenství Černého pátku je Štědré úterý (Giving Tuesday), které letos připadá na 28. listopadu. Světový den dobrých skutků se připomíná už od roku 2012 a jeho cílem je povzbudit lidi, aby se zamysleli nad tím, jak mohou pomoci druhým. Kromě finanční nebo fyzické pomoci se také můžete zapsat do registru dárců kostní dřeně, darovat krev, vajíčka, sperma nebo třeba vlasy na výrobu paruk pro onkologicky nemocné.

Po Dni díkůvzdání následuje Black Friday neboli Černý pátek. Jedná se o marketingovou akci populární i u nás kvůli velkým slevám (i slevovým podfukům). Pro obchodníky je to z hlediska tržeb nejdůležitější den v roce.

Den díkůvzdání ovšem nemá jen nadšené příznivce. Někteří lidé, a nejen z řad původních obyvatel, vnímají tento svátek jako „národní den smutku“ a připomínají si bezpráví a násilí, ke kterému docházelo během kolonizace amerického kontinentu. Koneckonců celý listopad je národním měsícem kulturního dědictví domorodých Američanů (Native American Heritage Month).

Den díkůvzdání se tradičně slaví v rodinném kruhu, v poslední době se ovšem rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy se tento výjimečný den promění v mejdan s přáteli. Tato transformace je čím dál populárnější a těší se oblibě nejen v USA, ale i v Evropě.

Chystáte se slavit Den díkůvzdání?

celkem hlasů: 153
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. listopadu 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:

Nejčtenější

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční bůčková roláda

Velikonoční bůčková roláda

Střední

110 min

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

15. dubna 2025

Kopřivová nádivka

Kopřivová nádivka

Lehké

55 min

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

14. dubna 2025

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Velikonoční bůčková roláda

Velikonoční bůčková roláda

Střední

110 min

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

12. dubna 2025

Jidáše zajíčci

Jidáše - zajíčci + stepy

Střední

60 min

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Střední

65 min

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

5. dubna 2025