Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky

Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému panettone, ořechové potice nebo třeba pikantnímu birnbrotu? Tyhle unikátní speciality jsou totiž zážitkem pro všechny smysly.
Část 1/5
Každý rok se v celé Itálii prodá zhruba 120 milionů kusů panettone, další...

Tajemství dokonalé chuti

Vánoce bez chleba zvaného panettone si asi nikdo v Itálii nedokáže představit. Pečivo pochází z Lombardie a na oslavu svátků se začalo vyrábět někdy v 16. století. Chléb s kopulovitým tvarem je obvykle dvanáct až patnáct centimetrů vysoký a symbolizuje rodinnou či přátelskou pospolitost.

Italky jej však pečou doma jen výjimečně. K vytvoření dokonalé pochoutky je totiž potřeba spousta času a trpělivosti. Samotný proces kynutí trvá několik dní – to aby byl chléb nadýchaný a lehký. Těsto se připravuje s máslem, vejci, s cukrem a mezi přísady patří i kandované ovoce, rozinky a citrusová kůra.

Panettone

Každý rok se v Itálii vyrobí na sto sedmnáct milionů kusů tohoto chleba a cukráři si recepty na něj i umění jeho výroby předávají z generace na generaci. V obchodech se pak kromě klasické verze objevují také moderní variace s čokoládou, malinami, krémem z mascarpone či z pistácií.

Panettone se výborně hodí ke sladkým horkým nápojům (ne ke kávě), k horké čokoládě, sladkému či slámovému vínu, případně k čerstvému ovoci. Před konzumací je dobré nechat jej alespoň jeden den ve vytopené místnosti. Bude měkčí a lépe se uvolní všechny jeho vůně. Italové si tradičně dávají slavnostně zabalený chléb panettone jako dárek, protože symbolizuje štěstí a prosperitu.

Když se stane, že jim po Vánocích zbyde, využijí ho na snídani. Chléb nakrájejí na kostičky a opečou na troše másla. V Miláně pak z bochníku konzumovaného o Vánocích odkládají vždy jednu porci a jedí ji až 3. února, na svátek svatého Blažeje, protože prý zahání bolesti v krku a nachlazení. Světec byl totiž původní profesí lékař.

Autor:

Nejčtenější

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

15. dubna 2025

Kopřivová nádivka

Kopřivová nádivka

Lehké

55 min

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

14. dubna 2025

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Velikonoční bůčková roláda

Velikonoční bůčková roláda

Střední

110 min

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

12. dubna 2025

Jidáše zajíčci

Jidáše - zajíčci + stepy

Střední

60 min

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Střední

65 min

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.