Člověk žije z toho, co sní. Ne vše mu však samozřejmě svědčí. Jedno je totiž téměř jisté, zatímco některé potraviny zdraví podporují, jiné mu vyloženě škodí. Vhodně zvolenou stravou je možné předcházet spoustě chorob. Jaká je ta správná?
Všeho s mírou
Možná jste vyslechli, že cukr a bílá mouka jsou zlo. Vážně tomu tak je? No, jak se to vezme. Správnou cestou určitě nejsou extrémy v podobě přísných zákazů té či oné potraviny nebo jejich skupin.
Pokud vás do vyloučení konkrétní složky stravy nenutí zdravotní důvody, je lepším řešením vydat se cestou známého rčení: „všeho s mírou a rozumem“. Nerozlišujte suroviny na dobré a špatné, takové ani nejsou. Vždy půjde o množství a celkovou skladbu jídelníčku.
Zdravý jídelníček
Co si pod tímto pojmem ale představit? Obecně platí, že jeho těžištěm by měly být základní suroviny, nikoliv polotovary a potraviny zpracované průmyslově. Dávejte přednost místním produktům, které jsou pro tělo přirozené.
Jídelníček by měl obsahovat všechny potřebné živiny, tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. A spolu s nimi vitaminy a minerální látky.