Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

  21:15
Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu nesnilo o tom, jak na tom bude česká gastronomie v roce 2023. Doba se totiž naštěstí v mnohém změnila a dnes je u nás celá řada podniků, jimž kralují opravdoví páni šéfkuchaři.

V lednu televize Nova avizovala, že se Zdeňkem Pohlreichem rozjíždí natáčení Pohlreichova souboje restaurací, po dvou měsících už diváci mohou sledovat, jak si vedlo vybraných 12 podniků různého zaměření v souboji, který je s trochou nadsázky takovým Masterchefem pro profíky.

Podobný švih a tah na bránu, jaký muselo mít natáčení, má i střih jednotlivých epizod, v nichž se postupně odehraje šest duelů restaurací s podobným konceptem. A pak další vyřazovací boj, až zbude ta nejlepší restaurace z nejlepších. Alespoň podle prvního dílu, v němž spolu zabojovaly dvě zájezdní restaurace dělající čest české kuchyni – kutnohorská Na Pašince a strakonický Zájezdní hostinec U Jiskrů.

Pohlreich opět nahlíží do kuchyní českých restaurací. Hledá tu nejlepší

Oba rodinné podniky Zdeňka Pohlreicha naprosto nadchly, oba vlastní a vedou kuchařští mazáci se zahraniční zkušeností. V obou vaří dokonale, servis mají více než slušný, oba týmy s přehledem zvládly obsloužit třicítku Pohlreichových náročných hostů za dvě hodiny od předkrmu po dezert. A ta poctivá česká jídla. Bože, i na obrazovce vypadala tak skvěle, že byste se do Kutné Hory nebo Strakonic hned rozjeli najíst.

Ani Pohlreich se neudržel a vrátil se ke svému říznému slovníku, jakkoliv je jeho současná mise příjemně uhlazenější než ty dřívější: „Tak tohle je český až do prd***,“ prohlásil u ochutnávání nadšeně a s uznáním. Na Pašince si pro jeho hosty připravili grilovaná kachní jatýrka, vepřovou pečínku, candáta s čočkovým salátem, smažené bramborové knedlíky a dva typicky české dezerty. U Jiskrů si kromě dezertů připravili tak trochu chlapské menu: býčí žlázy, dršťky s jelítkovými kroketami či bůček s červeným zelím.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Dokonalost sama? Téměř, ale ne tak docela. Kde má jedno z hlavních slov lidský faktor, je vždy prostor na prohřešek. Drobné uklouznutí Pohlreich u obou podniků objevil díky malé záludnosti – do obou vyslali na výzvědy náročný až otravný pár hostů s kamerkou a mikrofonem ve chvíli, kdy tam nebyli majitelé. Na Pašince ho nemile překvapili, když jako bezmasé jídlo nabízeli torteliny, ty by v konceptu ryze české hospody neměly mít místo ani jako varianta pro vegetariány.

U Jiskrů se pro změnu nechala obsluha natolik vyprovokovat náročnými požadavky nastrčené dámy, že ta ke svému úžasu nedostala kávu s bezlaktózovým mlékem prostě proto, že tu ‚na mandlích přes veškerou snahu nenašli bradavky‘. „Servis je strašně důležitá věc a asi dneska víc než cokoliv jinýho. Hromada lidí už umí vařit slušně,“ uzavřel to Pohlreich s tím, že číšník se nikdy nesmí nechat vyprovokovat, host je host.

Rozhodl souboj v kuchyni Next Dooru

Na domácím hřišti si hostince s českou kuchyní vedly naprosto skvěle, vše ostatní bylo zapomenuto, a v kuchyni Pohlreichova pražského podniku Next Door stály oba kuchařské týmy opět na startovní čáře dostihu, který rozhodl, kdo je lepší. Přestože šlo o souboj, oba týmy byly nuceny i spolupracovat, protože Pohlreich trval na tom, že se musí obsloužit vždy celý stůl najednou, ať si jeho osazenstvo objednalo z menu hostince na Pašince nebo od Jiskrů. Takže bojovali každý sám za sebe, přesto bok po boku, s Pohlreichem jako drábem za zády. Ten si to užíval, přestože v sázce byla čest jeho restaurace. Nebo právě proto.

Pohlreich natáčí novou show. Podobně jako Ramsay hledá neprovařené restaurace

Bylo to těsné. Jednoznační profíci na obou stranách, přesto jedem z týmů lépe ustál tlak, který s sebou neslo jak natáčení, tak plná restaurace hladových hostů i touha být (nej)lepší a ukázat se. Podle Zdeňka Pohlreicha to lépe zvládl tým hostince Na Pašince, přestože nemá jasně daného šéfkuchaře. Už proto, že Jiskrovci několikrát nestíhali a musel na ně čekat servis, dokonce by jednou pustili z kuchyně syrovou rybu.

Co bylo podle Pohlreicha nejlepší?

„Mně na tom strašně bavila jedna věc: mně se hrozně líbilo, že se tam v rámci natáčení několikrát objevil takovej ten symbol výměny dresů po fotbalovým zápasu. Když to skončilo, tak si ty kluci dali navzájem ochutnat to svoje jídlo, což mně přišlo úplně fenomenální,“ uvedl Zdeněk Pohlreich pro iDNES.cz. Prostě ho nadchlo, že místo naštvanosti, že někdo vyhrál nebo prohrál. Zvítězila u nich profesionalita a zvědavost.

„Takoví to vnitřní kamarádství v tý industrii, kde ty lidi všichni chápou, že jsou na jedný lodi. Všichni znají tu práci skrz naskrz a jsou prostě jenom zvědavý na to, jak to dělá ten jejich kolega. Tohle byla věc, kterou si budu dlouho pamatovat,“ uvedl Pohlreich, který se jinak jen tak nedojme.

Protože přesně takhle to podle něj funguje všude na světě: „Kuchaři chodí jíst ke svým kolegům, dívat se, jak to kdo dělá. Což je skvělý, protože podle mého názoru to je věc, která tady nikdy nebývala. A to, že se to odehrálo bez jakýhokoliv scénáře naprosto spontánně, tak to pro mě byl opravdu highlight celýho natáčení.“ Jo, už podle prvního svižného dílu protkaného z gruntu českou kuchyní to vypadá, že časy v našich hospodách se konečně mění.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...