Sociálními sítěmi se šíří trend ošklivého jídla. Pomůže zabránit plýtvání?

Fotky dokonalého jídla byly ještě donedávna neodmyslitelnou součástí sociálních sítí. Mileniálové si v restauracích objednávali pokrmy ne podle chuti, ale podle fotogeničnosti, i doma si v kuchyni hráli se stylingem. Vymazlené fotky pak rovnou sdíleli na sociálních sítích jako důkaz, že žijí trendy život.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V poslední době se ovšem způsob, jak lidé nad jídlem a vůbec surovinami uvažují, mění. Fotky perfektních pokrmů sbírají méně lajků než dřív a sympatie naopak získávají lidé, kteří fotí své kulinářské výtvory tak, jak vznikly, bez dlouhého aranžování a používání striktně „fotogenických“ potravin.

„Během covidu jsem si vařil sám a namísto perfektních avokádových toastů v hipsterských kavárnách jsem začal fotit své (často neslavné) kuchařské pokusy. Zjistil jsem, že lidi to zajímá víc. Motivuje je to, a navíc jakákoliv nedokonalost je sympatičtější než póza a tlak na perfektní vzhled za všech okolností,“ říká mladý uživatel Instagramu, který se mimo jiné věnuje food blogingu takzvaného „ošklivého jídla“.

Vítězství přirozenosti nad krásou

„Když vidím na Instagramu fotku něčího perfektního brunche, už se mi nesbíhají sliny. Ty hromady nadýchaných francouzských toastů nebo perfektních křupavých proužků slaniny už mě neberou. Místo toho mě napadne, kdo v tu chvíli pokrm fotil a aranžoval lahev s javorovým sirupem, takže všichni ostatní museli s prvním soustem čekat,“ píše americká novinářka Olivia Harrisonová.

A dodává, že dřív si také fotila každé perfektně naaranžované jídlo. Dnes však stejně jako další uživatelé sociálních sítí vnímá, že tento trend je nenávratně pryč.

Nevyhazujte jídlo. S trochou kreativity proměníte zbytky v lahodnou hostinu

Internet se hemží články odhalujícími tajemství food stylingu. Stále je tu tlak na to, aby jídlo v reklamách i v kuchařkách vypadalo perfektně. Místo obilného mléka se používá lepidlo, na okraj sklenic se natírá vazelína, aby se více leskly, a vlhké tampony z mikrovlny se vkládají do jídla, aby se vytvořila iluze páry.

Jakmile se o těchto tricích dozvíte, jídlo samo o sobě ztratí svou přitažlivost, protože kdosi upřednostnil estetiku před chutí jídla, nebo dokonce jeho poživatelností. Není divu, že v dnešní době vítězí fotky nedbale poházených sendvičů s kousky salátu na jednoduchém domáckém talíři s často nekvalitním osvětlením. Jsou to fotky, které člověka nutí přemýšlet o skutečném jídle.

a couple of juicy olives and toasted salty almonds make any snack plate that tiny bit more satisfying

18. července 2023 v 17:36, příspěvek archivován: 31. srpna 2023 v 10:16

Instagram nyní zaplňují fotky, kde dokonalost nahradil trend hygge s podomácku vyrobenými dorty, pomačkanými ubrusy nebo upatlanými dětskými ručkami sahajícími po všedně vypadajících jídlech.

Ze všeho čiší teplo domova a o dokonalém pozadí, které je třeba, aby pokrm vypadal dobře, nemůže být řeč. Kdokoliv takovou fotku zveřejnil, chtěl se jen podělit o to, co vařil, a pak se pustit do toho nejdůležitějšího: sníst to.

Trochu křivý, ale nic co by nezakryl krém a ozdoby.

Piškot – ovoce – krém z tvarohu a mascarpone; super recept podle @devceuplotny!

#happyfirstbirthday #birthdaycake

28. března 2023 v 16:19, příspěvek archivován: 31. srpna 2023 v 10:18

Podle Jill Warrenové, specialistky na obsahový marketing ve společnosti Later, se toto odchýlení od vysoce stylizovaných fotek netýká pouze jídla.

„Za posledních několik let došlo k velkému posunu v typu obsahu, který lidé sdílejí na Instagramu. Je stále více patrný odklon od přesycených, obrazově dokonalých fotografií k autentičtějšímu, sotva upravovanému skutečnému obsahu,“ vysvětluje Warrenová.

Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023

„Vlastně to dává smysl, především když uvážíte, jak moc se Instagram proměnil. V dřívějších dobách to býval jednoduchý look book pro sdílení filtrovaných obrázků. Nyní se však stává místem pro spojení – ať už mezi obchodními značkami a zákazníky nebo influencery a jejich komunitami,“ dodává.

Během období covidu se tento trend prosadil ještě více. „Tvůrci a značky, kteří jsou ochotní nechat nahlédnut pod pokličku a sdílet své autentické já, těží z hlubšího a smysluplnějšího vztahu se svým publikem,“ říká Warrenová a dodává, že „být schopný se s něčím ztotožnit má v dnešním světě mnohem větší sílu, než být dokonalý“.

Trend ukazovat skutečnou a nepřikrášlenou realitu oslovil nemálo uživatelů, kteří se dřív vyžívali ve focení perfektně naaranžovaných pokrmů.

„Baví mě sdílet fotky jídel, které jsem právě vytáhla z trouby nebo které nedopatřením ochutnalo mé dítě dřív, než jsem je stačila vyfotit,“ popisuje mladá žena, která pochopila, že autenticita oslovuje její followery víc než dokonalost. „Ta tam je doba, kdy všechno muselo být načančané a krásné na pohled. Kéž by podobná autenticita začala být in i jinde,“ doufá.

Ošklivé jídlo pomáhá neplýtvat

Trend „ošklivého jídla“ má však mnohem větší přesah než jen odklon od dokonalosti. Mnoho foodblogerů, kuchařů i jednotlivců sdílí v dnešní době fotky nedokonalého, nebo dokonce „ošklivého“ ovoce, zeleniny a pokrmů za účelem zvýšení povědomí o plýtvání jídlem a ocenění krásy těchto méně atraktivních potravin.

Ve Spojeném království se každý rok vyhodí 4,5 milionu tun čerstvé zeleniny a ovoce. Důvod? Neatraktivní vzhled. Přitom jde o dokonalé, jedlé a výživné potraviny, které se nikdy nedostanou na pulty obchodů, protože jsou považovány za zdeformované a špatně vypadající.

Nevyhazujte nic, co se dá ještě použít. Jak chytře zpracovat celou zeleninu

Trend využívání nedokonalých potravin šíří povědomí o plýtvání jídlem a pomáhá mu předcházet. Přijetí nedokonalých, nebo dokonce ošklivých produktů pomáhá zemědělcům prodat větší část jejich sklizně, snižuje množství odpadu a maximalizuje využití zdrojů.

Fotky nedokonalých jídel zvyšují vzdělanost spotřebitelů o problému plýtvání potravinami a povzbuzují je k nákupu i jiných než vizuálně dokonalých produktů. Vzdělávání lidí o dopadu plýtvání potravinami na životní prostředí a problematiku hladomoru může také vést k vědomějším nákupním rozhodnutím.

Ošklivé produkty se navíc často prodávají za nižší cenu než jejich vizuálně dokonalé protějšky. Díky tomu jsou nutričně bohaté potraviny dostupnější širšímu okruhu spotřebitelů, což potenciálně snižuje potravinovou nejistotu.

Přijetí ošklivých produktů navíc může lidi inspirovat k větší kreativitě při vaření a plánování jídla. Nedokonalé ovoce a zelenina mohou být použity v polévkách, dušených pokrmech, omáčkách a smoothies, kde na vzhledu nezáleží.

Trend „ošklivého jídla“ se zdá být win-win situací jak pro produkci, tak pro spotřebitele. Uvidíme, zda tento trend v budoucnu nenahradí opětovný příklon k dokonalosti. Doufejme, že nikoliv...

Autor:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...