Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Servírovali jsme do pastiček na myši, vzpomíná Jan Vorel. Chystá food truck

Ve známé televizní soutěži Masterchef Česko 2019 „si vyvařil“ druhé místo, a to už je co říct. Zkušenosti z provozu pak získal po boku Přemka Forejta v jeho olomouckém Entrée a živí se jako kuchař. Honza Vorel taky rád rybaří, chodí na houby a cestuje. S novomanželkou a se dvěma psy žije v Brně.
Honza Vorel moc rád vaří. Chystá se objíždět festivaly s food truckem a vařit...

Honza Vorel moc rád vaří. Chystá se objíždět festivaly s food truckem a vařit přímo před lidmi. Třeba se někde potká i s vámi. | foto: osobní archiv Honzy Vorla

Jak sám přiznává, do soutěže Masterchef se přihlásil tak trochu pod nátlakem. „Tenkrát jsem pracoval jako brigádník v jedné restauraci, kde si ze mě kolegové neustále dělali legraci, že běží konkurz a že se mám přihlásit. Jednou jsme si po práci dali pár piv a já se vážně přihlásil, což jsem zjistil až ráno. Casting jsem zvládl a pak…“

Pak už to pro Honzu byla pořádná jízda: „Kritických momentů v soutěži bylo hodně, často mi nebylo do smíchu. Zažil jsem tam tři velké krize. Rozpadl se mi dort, v makrele jsem nechal kosti a použil jsem bylinkový olej, který byl bohužel hořký. Nakonec jsem skončil na 2. místě, pro mě to byl velký úspěch.“

Babička surovinami nešetřila

Honza je odmalička vášnivý rybář, přivedla ho k tomu maminka. Ta ho taky naučila chodit na houby. „Já vím, jsou to asi koníčky ‚starého dědy‘, ale baví mě to pořád a asi už nepřestane,“ hlásí se ke svým koníčkům úspěšný kuchař.

Košťály z brokolice nevyhazujte. Vorel z Masterchefa ukáže výbornou polévku

Vzorem v kuchyni mu byla babička, k níž chodil na nedělní oběd. „Pokaždé navařila hrozně moc jídel a naskládala je na obrovský stůl v jídelně. Vždy šlo o českou klasiku, jako je koprovka, rajská, svíčková nebo hutné polévky. Pamatuju, že surovinami babička nikdy nešetřila,“ vzpomíná Jan Vorel, který svoje první jídlo, vepřovou panenku se švestkovou omáčkou, uvařil v patnácti. A tam vlastně začala jeho láska k vaření, kterou zúročil v televizním klání.

Honzův nakládaný camembert

Suroviny: 6 camembertů, 250 g sušených švestek, 250 g vlašských ořechů, 1 l rostlinného oleje, dvě větší červené cibule, sůl a pepř.

Vlašské ořechy a švestky přesekáme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Camemberty si rozřízneme podélně napůl a dobře osolíme a opepříme. Poté přidáme ořechy, cibuli a sušené švestky.

Sýry vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olejem. Trošku protřepeme, abychom nádobu zbavili vzduchu a uložíme na tmavé místo s pokojovou teplotou.
Necháme zrát 3 až 6 týdnů, potom skladujeme v lednici.

Na zkušené u Forejta

„Ta soutěž mi měnila život a i díky ní jsem měl možnost vařit v kuchyni Přemka Forejta,“ pochlubil se Honza, který se – alespoň podle slov tohoto slavného šéfkuchaře – naučil hlavně pokoře, respektu a úctě k autoritám.

V soutěži byl i prostor pro kreativitu. „Představte si, že my servírovali jídla třeba i do pastiček na myši. To bylo hodně zajímavé,“ vzpomíná nadšeně Honza.

Ale ať už vaří cokoli, vždycky prý se drží myšlenky, že bychom ke každé surovině, se kterou v kuchyni pracujeme, měli chovat respekt. Ať už jde o maso nebo o cokoliv jiného. „To zvíře se nechovalo samo, nezabilo samo a zelenina se nevypěstovala sama. Někdo s každou surovinou, kterou držíme v ruce, musel pracovat před námi,“ říká s pokorou mladý talentovaný kuchař.

Vařit pro lidi před lidmi

Vaření je Honzův život, profese, koníček a inspirace. „Momentálně pracuju jako kuchař v restauraci, která se zaměřuje na středomořskou kuchyni, na zpracování celých ryb, jak mořských, tak i těch sladkovodních.“

V nejbližší době by se chtěl zaměřit na vlastní projekt, který připravuje s kamarádem. Věří, že bude mít úspěch a přinese oběma i nové zkušenosti.

Mělo by jít o food truck, tedy cestování za jídlem, pod názvem Blbý vařečky. „Budeme objíždět různé festivaly a vařit pro lidi před nimi. Přímý kontakt při vaření mi v poslední době chybí,“ přiznává Honza, který se nedávno oženil a má za sebou první vánoční svátky jako novomanžel.

Novomanželské Vánoce

„Vánoce jsou pro mě svátky klidu, rodiny a pohody. Rodina je pro mě moc důležitá. Mám mladšího bráchu a starší ségru a se všemi se rád potkám. Člověk by se měl zastavit, odpočinout si a trávit čas se svými nejbližšími,“ popisuje Honza svůj vztah k Vánocům.

Není ale zrovna klasickým fanouškem štědrovečerních chodů. „U nás cukroví pro celou rodinu peče babička. Mamku pečení cukroví nebaví, ta pekla cukroví snad jen jednou a k tomu se váže vtipný příběh. Místo vykrajování lineckých koleček vyválené těsto nakrájela na pláty a řekla – tady máte linecké chlebníčky,“ vzpomíná Honza. A dodává, že sám cukroví moc nemusí, ale jednou do roka si rád dá dobrý bramborový salát, protože to je prostě tradice.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...