Plněný bůček – Recepty iDNES.cz

Plněný bůček

Tento recept je ideální pro slavnostní oběd nebo večeři.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 100 min

bez marinování

Ingredience

4 PORCE +

Na marinádu:

Na náplň :

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1911 KCal

    87 %

    80 %

  • Energie

    7997 KJ

    87 %

    80 %

  • Sacharidy

    19,7 g

    22 %

    20 %

  • Vláknina

    1,9 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    47,0 g

    75 %

    69 %

  • Tuky

    145,3 g

    224 %

    208 %

  • nasycené

    50,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hlubším kastrůlku rozpustíme za stálého míchání cukr, odstavíme z ohně, přilijeme pivo, worcester, přidáme sušený česnek s pepřem, vrátíme na plotnu a necháme projít varem. Odstavíme, přimícháme olej a necháme vychladnout.
  2. Do opláchnutého a osušeného bůčku vytvoříme ostrým nožem otvor pro náplň. Kůži na povrchu nařízneme do tvaru mřížky a takto připravené maso ponoříme do marinády, ve které ho necháme v chladničce 12 hodin.
  3. Cibuli se špekem nakrájíme nadrobno a na lžíci tuku opečeme dozlatova. Po zchladnutí přidáme společně s ostatními surovinami k mletému masu a důkladně promícháme. Marinovaný bůček zlehka osušíme a vetřeme do něj trochu soli. Poté ho naplníme nádivkou, vsuneme párky a kapsu zafixujeme provázkem.
  4. V kastrolu, který můžeme vložit i do trouby, orestujeme na tuku nakrájenou cibuli společně s česnekem. Přidáme bůček a za všech stran necháme zatáhnout. Poté ho otočíme nařezanou kůží dolů, podlijeme zbytkem marinády, přidáme 50 ml horké vody a přiklopíme poklicí. Pečeme při 150 °C asi 80 minut.
  5. Bůček otočíme kůží nahoru, vložíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 40 minut. Cca 20 minut před koncem pečení odstraníme poklici a za občasného přelévání šťávou dopečeme dozlatova. Po vytažení z trouby odstraníme provázek, bůček nakrájíme na porce a podáváme například se šťouchaným bramborem.
Autor:

Podobné recepty

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží je prostě klasika.

Jehněčí hřbet s kroupami

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční bůčková roláda

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Tyrolské knedlíky

Tyto rakouské knedlíky jsou nejlepší s hovězím gulášem a cibulkou.

Stránky budou vždy ve světlých barvách.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.