Ingredience
Postup
- V hlubším kastrůlku rozpustíme za stálého míchání cukr, odstavíme z ohně, přilijeme pivo, worcester, přidáme sušený česnek s pepřem, vrátíme na plotnu a necháme projít varem. Odstavíme, přimícháme olej a necháme vychladnout.
- Do opláchnutého a osušeného bůčku vytvoříme ostrým nožem otvor pro náplň. Kůži na povrchu nařízneme do tvaru mřížky a takto připravené maso ponoříme do marinády, ve které ho necháme v chladničce 12 hodin.
- Cibuli se špekem nakrájíme nadrobno a na lžíci tuku opečeme dozlatova. Po zchladnutí přidáme společně s ostatními surovinami k mletému masu a důkladně promícháme. Marinovaný bůček zlehka osušíme a vetřeme do něj trochu soli. Poté ho naplníme nádivkou, vsuneme párky a kapsu zafixujeme provázkem.
- V kastrolu, který můžeme vložit i do trouby, orestujeme na tuku nakrájenou cibuli společně s česnekem. Přidáme bůček a za všech stran necháme zatáhnout. Poté ho otočíme nařezanou kůží dolů, podlijeme zbytkem marinády, přidáme 50 ml horké vody a přiklopíme poklicí. Pečeme při 150 °C asi 80 minut.
- Bůček otočíme kůží nahoru, vložíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 40 minut. Cca 20 minut před koncem pečení odstraníme poklici a za občasného přelévání šťávou dopečeme dozlatova. Po vytažení z trouby odstraníme provázek, bůček nakrájíme na porce a podáváme například se šťouchaným bramborem.