Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout

Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak na to?

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Fermentovaná zelenina kimči pochází z Koreje, v posledních letech se však úspěšně zabydlela i v západní kuchyni. Není divu, tento kvašený pikantní salát je totiž velmi prospěšný zdraví.

Jedním z nejvýznamnějších benefitů kimči je jeho obsah probiotik, která podporují vyváženou střevní mikroflóru. Činnost probiotických bakterií navíc šetří organismu práci při trávení a tělo může energii použít na jiné procesy.

Kimči obsahuje antioxidanty, vitaminy i minerály, které tělu pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky. Konzumací kimči také podpoříte funkci mozku a nervového systému, dokonce prý napomáhá k snížení hladiny stresu. Je rovněž významným antivirotikem, díky kterému posilujete svou imunitu.

Skvělým způsobem, jak dostat tělo opět do formy jak po fyzické, tak i po psychické stránce, může být detox. Stačí zvýšit fyzickou aktivitu, odlehčit jídelníček, zařadit do něj zdraví prospěšné potraviny – třeba právě takové, jako je kimči, a pohlídat si dostatečný příjem tekutin.

Jedná se o perfektní volbu pro každého, kdo hledá nějaké zdravé a chutné jídlo. Lze ho servírovat samostatně, jako křupavý salát k jinému pokrmu nebo si jím zpestřit odpolední svačinu.

Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu

Tuto fermentovanou zeleninu, jejímž základem je čínské zelí, si můžete připravit i sami doma. Počítejte ovšem s dostatkem času, než proběhne hlavní proces fermentace.

Tip: Jako nakopávač imunity může posloužit i nálev z kimči, který je plný vitaminů. Funguje podobně jako zázvorové shoty, takže pro zlepšení zdraví stačí malá dávka každé ráno.

Co kimči umí?

1. Obsahuje probiotika rodu Lactobacillus, která napomáhají správné funkci zažívání a zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry.

2. Díky nízkému počtu obsažených kalorií pomáhá hubnout.

3. Má nízký glykemický index, tedy zasytí na delší dobu.

4. Je zásobárnou vlákniny, urychluje trávení a zabraňuje zácpě.

5. Posiluje imunitu a podporuje kardiovaskulární systém.

Kořeněné zelí namačkáme do čisté sklenice tak, aby byla vrchovatá. Uzavřeme ji...

Domácí kimči

Budete potřebovat:
12 velkých listů pekingského zelí
1/4 hrnku mořské soli
2 lžičky krupicového cukru
1 jarní cibulku
2 cm čerstvého kořene zázvoru
1/4 hrnku mleté sladké papriky
1/2 lžičky chilli
2 lžíce rybí omáčky
5 g rýžové mouky

Příprava:
1. Zelí nakrájíme na kousky a promícháme se solí a cukrem. Zakryjeme a necháme ho v míse asi 12 hodin odležet v teple.

2. Do mixéru vložíme bílou část jarní cibulky, na kousky nakrájený oloupaný kus zázvoru, přidáme papriku, chilli, rybí omáčku a vše rozmixujeme na pastu.

3. Mouku povaříme ve 120 ml vody a vmícháme do kořenicí pasty. Tu pečlivě promícháme s odleželým nasoleným zelím. Přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky.

4. Okořeněné zelí namačkáme do čisté sklenice, aby byla vrchovatá. Uzavřeme ji vyvařeným víčkem, vložíme do ledničky a necháme v chladu fermentovat alespoň 48 hodin.

1. listopadu 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...