Pečený krocan se sušeným ovocem a bourbonem
Vyzkoušejte netradiční recept na pečeného krocana podle známého kuchaře Huga Hromase, který slibuje opravdový gurmánský zážitek.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
582 KCal
26 %
24 %
-
Energie
2433 KJ
26 %
24 %
-
Sacharidy
8,9 g
10 %
9 %
-
Vláknina
0,9 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
64,6 g
102 %
95 %
-
Tuky
24,2 g
37 %
35 %
-
nasycené
5,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Krocana si nejprve důkladně připravíme. Už o den dříve ho zevnitř i zvenku důkladně potřeme směsí soli a cukru. Poté necháme přes noc v chladničce. Ráno vyndáme a necháme odpočinout do pokojové teploty.
- Mezitím si namočíme sušené ovoce do bourbonu Wild Turkey, který mu dodá šťávu a potřebný říz. Nachystáme si gril s poklopem, na jehož dno umístíme pekáček s vodou a po jeho obvodu žhavé uhlí.
- Krocana položíme na rošt a přikryjeme poklopem, aby se propekl ze všech stran. Výpek necháme odkapat do pekáčku s vodou, přičemž pára z pekáčku pomůže zabránit vysušení.
- V průběhu opékání vysteleme litinový hrnec čerstvým senem a do vytvořeného „hnízda“ naskládáme brambory. Vše nepatrně podlijeme vodou a dáme péct doměkka na žhavém uhlí.
- Upečeného krocana následně rozporcujeme na stehna, prsa a křídla. Podle možností ještě rozdělíme každou část – stehna na horní a dolní, prsa naporcujeme. Jednotlivé části umístíme do výpeku v pekáčku, zároveň přidáme sušené ovoce namočené do bourbonu a nakrájené na kostky.
- Maso přelejeme výpekem, podáváme horké s bramborami pečenými v seně. Krocana můžeme také lehce oflambovat bourbonem a na závěr posypat praženými lískovými oříšky.