Osvěžení na doma, do práce i na výlet. Studené polévky jsou letní hit

Studené polévky se tradičně připravují nejen na jih od nás, v Bulharsku nebo Španělsku, ale třeba i v Polsku, Litvě nebo Německu. Jen u nás, v zemi bramboračky a poctivého domácího vývaru, jsme k nim zatím spíše skeptičtí. A to je škoda, v horkých dnech krásně osvěží a zároveň příjemně zasytí.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jsou nejen chutné, ale navíc díky jejich konzumaci uděláte něco pro své zdraví. Zelenina je v nich většinou syrová, takže obsahují víc vitaminů a minerálů, než je tomu u vařených polévek.

Ideální je připravit polévku den předem – a dát ji pěkně k ledu. Druhý den si ji vychlazenou dopřejte ke svačině, obědu či večeři. Klidně ji ale můžete sbalit i na výlet do termosky, budete ji mít vždycky po ruce. Potřebujete jen suroviny a mixér. K zelenině můžete přidat koření, olej, balzamiko a také podmáslí, smetanu či jogurt, krutony nebo vejce natvrdo.

U nás je asi nejznámější verzí studené polévky španělské gazpacho z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů z pečiva, octa a olivového oleje. Mimochodem, víte, že tuhle dobrotu nosily Španělky ve vedrech svým mužům na pole?

V Polsku a Litvě se zase jí chlodnik, připravený z vařené červené řepy, okurky a zakysané smetany.

Ale studené polévky nemusí být jen zeleninové, i ovocné přijdou v horkém počasí k chuti. Spoustu dalších kulinárních inspirací najdete v rubrice Recepty.

KVÍZ: Jak dobře znáte kuchyni našich sousedů?

Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...