Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Objevte léčivou sílu poctivého vývaru. Chutná, zahřeje a vyžene bacily

Známé české rčení říká, že polévka je grunt, což rozhodně není daleko od pravdy. Dobrý vývar zahřeje, posílí naši imunitu, nebo alespoň minimálně zvedne naši náladu.

Zeleninový vývar vždy po ruce | foto: Kulinární studio MAFRAShutterstock

Silný domácí vývar nabízí hned několik úžasných benefitů, pro které bychom si ho měli zamilovat a vyčlenit mu ve svém jídelníčku čestné místo. Nejenže skvěle chutná, zvlášť když si dáme tu práci a táhneme ho několik hodin, to pak naše chuťové pohárky téměř omdlévají blahem. Navíc ještě dokáže z těla vyhnat všemožné neduhy chřipkou a nachlazením počínaje a první pomocí při „opičce“ konče.

A do třetice umí báječně zahřát, což během chladných měsíců potřebujeme snad ze všeho nejvíc. Sečteno a podtrženo, dost důvodů k tomu, abychom celé rodině připravili k obědu velký hrnec tohoto báječného, lahodného elixíru.

Klouby a imunita

Jak už název napovídá, vývar vzniká pomalým vařením kostí (ať už kuřecích, vepřových, hovězích či ze zvěřiny), a díky tomu obsahuje velké množství tělu prospěšných živin. Jednou z nich je kolagen, což je látka, která stimuluje růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže, pomáhá udržovat pevné nehty a posiluje elasticitu chrupavek. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že pravidelná konzumace masového vývaru může být velice přínosná při léčbě artrózy i artritidy, kdy zároveň dochází k tlumení zánětlivých procesů a bolesti.

Neméně významnou látkou je rovněž glutamin, což je aminokyselina, která podporuje imunitu a dokáže poskytnout úlevu všem, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku (nespecifické bolesti břicha, nadýmání a poruchy vyprazdňování). To je v dnešní době, bohužel, stále rozšířenější a velmi devastující onemocnění, které může vést až k depresím a sociální izolaci postižených.

Glycin, další aminokyselina obsažená ve vývaru, zase přirozeně detoxikuje tělo, podporuje zdravé zažívání, napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi a využití glukózy.

* V této době je velmi vhodné použít při přípravě vývaru alespoň jeden druh kořenové zeleniny, protože veškerá výživná síla se s nadcházejícím chladným obdobím stahuje právě do kořene.

Zázrak zvaný morek

Nesmíme však zapomenout ani na prolin, který slouží jako nezbytný zdroj pro vznik kolagenu, pozitivně ovlivňuje činnost srdce a přispívá k dobrému stavu cév.

Kostní dřeň, lidově morek, je také plná důležitých minerálů, bez kterých se naše imunita neobejde (vápník, hořčík, sodík, fosfor). Jejich nedostatek vede ke zhoršení obranyschopnosti i nervových funkcí, ke vzniku křečí a k dalším nepříjemným projevům. To je nejspíš něco, co naši předkové intuitivně věděli už dávno, proto tak rádi vydlabávali morek z vyvařených polévkových kostí.

Pečený vývar s celestýnskými nudlemi

Šup s tím na pekáč

Masový vývar se dá připravit na několik způsobů. Vždy ale myslete na to, že jeho výsledná chuť se odvíjí od obsažených ingrediencí. Pokud maso a kosti dáte nejdřív do trouby a upečete je dozlatova, polévka získá chuťově úplně jiný rozměr. Se zeleninou to však v masovém vývaru zbytečně nepřehánějte.

O blahodárné účinky vývaru nemusí být ošizeni ani ti, kteří maso zrovna moc nemusí, případně se stravují vegetariánsky. Také zeleninový vývar je velmi zdravý. Během vaření se totiž ze zeleniny uvolňuje velké množství látek, jako jsou vitaminy, minerály, esenciální oleje a různé mikroživiny.

Polévka je grunt, tvrdily už naše babičky. A měly pravdu

K přípravě můžete použít nejrůznější druhy zeleniny, bylinek a koření. Tradiční kombinace zahrnuje mrkev, celer a petržel, ale tím se nenechte omezovat, záleží hlavně na vaší fantazii a chutích. Po uvaření se vývar scedí a všechny pevné části zeleniny se buď vyhodí, nebo se ve vývaru ponechají. Doba varu by ale neměla být příliš dlouhá, některé vitaminy a další zdraví prospěšné látky se vařením vytrácejí. To je i důvod, proč byste měli držet vývar těsně nad bodem varu, aby jen zvolna probublával.

Tip na doma

Na 4–6 porcí potřebujete: 1 kg masa a kostí, 1 velkou cibuli, 1 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 snítku petrželové natě, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžičky soli, slunečnicový olej

Jak postupovat: Troubu rozehřejte na maximum a zvolte program grilování. Maso a kosti vyskládejte do pekáče a zakápněte olejem. Promněte je v rukou a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu pečení aspoň jednou obraťte. Po upečení přendejte maso i s výpekem do vysokého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Přidejte sůl a vařte aspoň 3 hodiny. Pak přidejte zeleninu a všechno koření a vařte na mírném ohni další hodinu. Na závěr vývar sceďte.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 20. týden roku 2024

Jak se nám bude dařit v následujícím týdnu? Berani, váš čeká týden bohatý na vše. Na emoce, energii, pohyb, utrácení,...

Jablko, hruška, přesýpací hodiny. Hubněte podle typu své postavy

Stoupněte si před zrcadlo a řekněte si, jakou postavu máte právě vy. A pak už si jen přečtěte, co máte jíst a co dělat,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozpoznejte škodlivé myšlenky a zbavte se jich. Tak těžké to není

Nejsou vidět, ale dokážou vám zničit vztahy, náladu i zdraví. O čem je řeč? O dojmech, emocích a představách, které...

Nová sezona, nový svrchník. Pořídíte si trenčkot, nebo spíše vestičku?

Konečně jsme se dočkali jara a s ním i času na stylový jarní svrchník. Plánujete svou garderobu doplnit o nový kousek?...

Kvítek sem, kvítek tam. Jarní trendy jsou jasné, květy se nosí úplně všude

Květinové vzory jsou hitem sezony. Nosí se na šatech, kalhotách, mikinách i teniskách. Pokud chcete být letos in,...

Muži z mola. Nejznámější návrháři a modelové, kteří mění módní svět

Pracují na tom, aby lidé byli hezky oblečení, inspirují svět odívání a obouvání, ale také chodí po molech nebo fungují...

Mléko jako elixír mládí. Vyzkoušejte ho i na své kůži

Mléčné výrobky byly odjakživa součástí zkrášlujících a omlazujících rituálů. V kyselém mléce se koupala Kleopatra....

Držte svá kila na uzdě. Víme, které potraviny zrychlí metabolismus

Dvojnásobně zrychlit metabolismus a aktivovat trávení jako mávnutím kouzelného proutku? Jistě, jde to. Prozradíme vám,...

Za sedm týdnů o deset let mladší. Známe program plný jednoduchých kroků

Chcete vypadat dobře, chcete se cítit dobře a chcete ovlivnit svůj biologický věk? Prozradíme vám, jak na to. Máme tipy...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...