Celer pochází ze Středomoří a je známý po celém světě. Byl používán i v předkřesťanských dobách ve starověkém Egyptě, Číně, Řecku či Římě, což je potvrzeno archeologickými nálezy, dokonce i ve střední Evropě, kde byl známý už v době kamenné.
Zelenina bohatá na vitaminy poskytuje pro zpracování listy, semena i kořen. Listy celeru (čerstvými, sušenými či konzervovanými) kořeníme omáčky, polévky a saláty, ale i maso a zeleninu.
Losos je na nervy, žito na srdce, česnek na oči. 50 nejzdravějších potravin |
Samotná bulva se dá připravit jako salát, kaše nebo na plátky. Je základem mnoha omáček i polévek spolu s další kořenovou zeleninou. Sušená se přidává do směsí koření.
U nás se pěstují (nebo jsou na trhu či v obchodě k dostání) tři základní druhy: bulvový, řapíkatý a listový celer. Všechny tři jsou přitom zdrojem mnoha důležitých vitaminů, minerálních látek a vlákniny.