Nebojte se kynutého těsta. Když víte, jak na to, výsledek je tutovka

Ovocné knedlíky, buchty s mákem nebo třeba koláče – to všechno jsou pokrmy, jejichž základem je kynuté těsto. Pro někoho však může být jeho příprava trochu stresující. Žádný strach, je to snadnější, než se zdá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Když se řekne kynuté těsto, spousta lidí začne propadat panice. K tomu rozhodně není důvod. Práce s ním sice není nejjednodušší, ale maximálně po pár pokusech se kýžený výsledek dostaví a na vašich buchtách a koláčích si každý pochutná. Vyplatí se ovšem vědět, jakých chyb se vyvarovat.

Čerstvé droždí je sázkou na jistotu

Základem je dobře vykynutý kvásek. Nejlepší je k jeho přípravě použít čerstvé droždí. Zde ale pozor na jeho velmi krátkou trvanlivost a nutnost skladovat ho v chladu. Nahradit ho ale můžete i kvasnicemi sušenými.

Pak už jen stačí přidat lžíci cukru, trochu mouky a trošku vlažného mléka, vše promíchat a nechat na teplém místě odpočívat. Do 15 minut by měl vzejít kvásek připomínající hustou pěnu.

Poté už se můžete vrhnout na samotné těsto. Zde je důležité, aby všechny použité suroviny měly alespoň pokojovou teplotu. Při jejich mísení s kváskem je také dobré hlídat poměr mléka a mouky. Pokud je mléka příliš, těsto se srazí.

Dále je nutné hmotu pořádně propracovat. Když hnětení podceníte, nedostane se do těsta vzduch, který kvasinky potřebují, aby mohly správně pracovat. Dokonale propracované těsto je hladké, nechytá se mísy a vytváří se na něm bublinky.

První kynutí trvá zhruba hodinku

Poté stačí těsto lehce posypat moukou a nechat kynout zhruba hodinu při teplotě 25 až 30 stupňů. Že těsto dobře vykynulo, poznáte podle toho, že zdvojnásobilo svůj objem.

Následně z něj můžete tvořit požadované tvary, které se na plechu nechají dalších 10 až 20 minut dokynout. Před vložením do trouby předehřáté na 180 až 200 °C ještě povrch potřete vejcem.

Celková doba pečení se zpravidla pohybuje okolo 45 minut s tím, že se teplota po 15 minutách sníží. Vždy však závisí na velikosti pečiva i konkrétní troubě.

Kynuté těsto samozřejmě můžete použít nejen pro přípravu pečených pokrmů, můžete je také vařit v lehce osolené vodě či na páře, případně smažit.

Spoustu dalších vyzkoušených receptů i návodů krok za krokem najdete v rubrice Recepty iDNES.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...