Když se řekne kynuté těsto, spousta lidí začne propadat panice. K tomu rozhodně není důvod. Práce s ním sice není nejjednodušší, ale maximálně po pár pokusech se kýžený výsledek dostaví a na vašich buchtách a koláčích si každý pochutná. Vyplatí se ovšem vědět, jakých chyb se vyvarovat.
Čerstvé droždí je sázkou na jistotu
Základem je dobře vykynutý kvásek. Nejlepší je k jeho přípravě použít čerstvé droždí. Zde ale pozor na jeho velmi krátkou trvanlivost a nutnost skladovat ho v chladu. Nahradit ho ale můžete i kvasnicemi sušenými.
Pak už jen stačí přidat lžíci cukru, trochu mouky a trošku vlažného mléka, vše promíchat a nechat na teplém místě odpočívat. Do 15 minut by měl vzejít kvásek připomínající hustou pěnu.
Poté už se můžete vrhnout na samotné těsto. Zde je důležité, aby všechny použité suroviny měly alespoň pokojovou teplotu. Při jejich mísení s kváskem je také dobré hlídat poměr mléka a mouky. Pokud je mléka příliš, těsto se srazí.
Dále je nutné hmotu pořádně propracovat. Když hnětení podceníte, nedostane se do těsta vzduch, který kvasinky potřebují, aby mohly správně pracovat. Dokonale propracované těsto je hladké, nechytá se mísy a vytváří se na něm bublinky.
První kynutí trvá zhruba hodinku
Poté stačí těsto lehce posypat moukou a nechat kynout zhruba hodinu při teplotě 25 až 30 stupňů. Že těsto dobře vykynulo, poznáte podle toho, že zdvojnásobilo svůj objem.
Následně z něj můžete tvořit požadované tvary, které se na plechu nechají dalších 10 až 20 minut dokynout. Před vložením do trouby předehřáté na 180 až 200 °C ještě povrch potřete vejcem.
Celková doba pečení se zpravidla pohybuje okolo 45 minut s tím, že se teplota po 15 minutách sníží. Vždy však závisí na velikosti pečiva i konkrétní troubě.
Kynuté těsto samozřejmě můžete použít nejen pro přípravu pečených pokrmů, můžete je také vařit v lehce osolené vodě či na páře, případně smažit.
Spoustu dalších vyzkoušených receptů i návodů krok za krokem najdete v rubrice Recepty iDNES.cz. |