Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso - iDNES.cz

Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso

Seriál
Zvykněte si při nákupu prohlížet maso, zjistit více informací o jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci nebo stáří. Věnujte pozornost také jeho zbarvení anebo vůni, všímejte si velikosti i celkové pružnosti. Ve třetím dílu našeho malého průvodce se zaměříme na kuře.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Díky snadnému zpracování, dostupnosti a příznivé ceně patří drůbež k nejoblíbenějším masům v Česku. Dnes si můžete běžně koupit celé kuře, ale také jenom křidýlka, stehýnka, játra, žaludky, skelet, drůbky, půlky a kdovíco ještě...

Zdravé a čerstvé kuřecí maso má bledě růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud má zbarvení tmavošedé, tmavé, lehce nažloutlé až průsvitné (je vidět maso pod kůží), nebo bude dokonce nazelenalé, určitě není vhodné pro konzumaci. Také případný nepříjemný zápach svědčí o tom, že maso už není dobré k jídlu.

Kuře se řadí mezi takzvaná bílá masa a je u nás nejoblíbenějším druhem drůbeže. Nabízí široké využití v kuchyni, a protože je lehce stravitelné, je velmi vhodné i pro dietní a posilující jídelníček.

Kuřecí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Tuk obsahuje zejména pod kůží a v ní, při dietách byste tuto část tedy jíst neměli.

Tip: Pokud kupujete maso na táccích, nesmí na nich být žádná voda ani jiné šťávy z masa. Takové zboží neberte.

Jak porcovat kuře a co z něj připravit?

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Zapomeňte na zdravé svačinky. Úterý je Mezinárodní den proti dietám

Vyhlašujeme protest proti okusování kořínků a přijímání bílkovin v podobě červů a kobylek. V úterý 6. května se totiž slaví Mezinárodní den proti dietám. Den, kdy si připomínáme, že krása má nespočet...

Jahody a rebarbora. Sladkokyselé partnerství, které na talíři přivolá léto

Když se jaro přihlásí teplými paprsky a vůní rozkvetlých zahrad, přichází čas na jednu z nejúžasnějších chuťových kombinací – rebarboru a jahody. Tato dvojice se v kuchyni skvěle doplňuje a nabízí...

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

Tortilla s hummusem

Tortilla s hummusem

Lehké

15 min

Ať už jste na cestách, nebo v práci, mít po ruce něco malého k snědku, připraveného s láskou a z...

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Bramborové vafle s lososem

Bramborové vafle s lososem

Střední

35 min

Vyzkoušejte vafle trochu jinak.

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Střední

45 min

Na svačinu či k snídani, ve všech případech si na nich určitě smlsnete.

Zapomeňte na zdravé svačinky. Úterý je Mezinárodní den proti dietám

Vyhlašujeme protest proti okusování kořínků a přijímání bílkovin v podobě červů a kobylek. V úterý 6. května se totiž slaví Mezinárodní den proti dietám. Den, kdy si připomínáme, že krása má nespočet...

4. května 2025

Tortilla s hummusem

Tortilla s hummusem

Lehké

15 min

Ať už jste na cestách, nebo v práci, mít po ruce něco malého k snědku, připraveného s láskou a z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jahody a rebarbora. Sladkokyselé partnerství, které na talíři přivolá léto

Když se jaro přihlásí teplými paprsky a vůní rozkvetlých zahrad, přichází čas na jednu z nejúžasnějších chuťových kombinací – rebarboru a jahody. Tato dvojice se v kuchyni skvěle doplňuje a nabízí...

3. května 2025

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Lehké

30 min

Hrášek si s mátou dokonale rozumí. Připravte si tuto báječnou polévku.

Stránky budou vždy ve světlých barvách.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.