Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

  21:15
Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti nejlepší šéfkuchaři u nás učili a učí přímo u italských mistrů. V dalším díle Pohlreichova souboje restaurací nahlédli diváci Novy do kuchyní dvou z nich – jedné v Dejvicích, druhé v Jesenici.

Manažer Karel Šimůnek a šéfkuchař Petr Hajný jsou dva kamarádi, kteří si po letech společného cestování po Itálii a ochutnávání její kuchyně splnili svůj italský sen a společně si otevřeli Restauraci di Nuovo v Jesenici u Prahy. Petra si také možná pamatujete z loňského Souboje na talíři, kdy pomáhal na kolonádě v Karlových Varech upéct Romanovi Stašovi pořádnou žemlovku. A proti Janu Punčochářovi se nenechal zahanbit. Byla skvělá.

Šéfkuchař Tomáš Černý a PR manažerka Jana Macalíková jsou životní partneři a nejbližší spolupracovníci v pražské italské restauraci Dejvická 34. Potkali se na kurzu vaření, který vedl Tomáš spolu s italským šéfkuchařem Richardem Lucou a Zdeňkem Pohlreichem, a Jana se u nich učila italské omáčky. Od té doby jsou spolu, po roce vztahu dali výpověď ve svých tehdejších zaměstnáních a společně se pustili do projektu Dejvická 34, což je i pro ně prostě splněný sen, za kterým si cílevědomě a úspěšně šli.

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

To byli vybraní adepti na jasný italský duel, jenž se odehrál nejprve na domácích hřištích: museli obsloužit třicet hostů do dvou hodin, od předkrmu až po dezert. To, co předvedl v kuchyni Petr Hajný s kolegou jen ve dvou lidech, bylo úžasné, nic nebyl problém, ani když si hosté vybrali něco mimo menu.

Z menu Restaurace di Nuovo
Z menu Restaurace di Nuovo
Z jídelního lístku Restaurace di Nuovo

Z menu italské Restaurace di Nuovo v Jesenici u Prahy

Příjemný servis šlapal jako hodinky, i když byl Karel Šimůnek během zátěžáku pěkně nervózní. Ovšem s noblesou napravil i stížnost na přesolené domácí špagety (poslední várka byla slanější, vyvařila se voda) – s omluvou dostali hosté i porci skvělého rizota jako kompenzaci, aby to mohli zajíst.

Ani Dejvická 34 nijak nezaváhala. Tomáš Černý je pedant, všechno v jeho kuchyni šlape podle přesně nalajnovaných pravidel, proto mu prý také říkají Němec, s čímž nemá problém. I díky tomu zvládli tři neplánované hosty z ulice navíc – takovou nenápadnou zatěžkávací zkoušku od Zdeňka.

Z menu Dejvické 34
Z menu Dejvické 34
Dezert z Dejvické 34

Z menu pražské italské restaurace Dejvická 34

Jídlo i servis dokonalé, prostě radost, která v roce 2022 učarovala i michelinským komisařům, takže Dejvické udělili ocenění Bib Gourmand, což značí skvělý poměr cena výkon. Mezi kuchaři se mu říká „malá hvězdička“. Po zátěžovém testu to Pohlreich shrnul lakonicky: „Místo italského chaosu skvěle promazanej gastrostroj.“

Klíčem k italské kuchyni je dělat věci jednoduše, říká šéfkuchař Lucque

Poté si je štáb Novy ještě vyzkoušel se skrytou kamerou, když majitelé ´nebyli doma´, a mohl konstatovat jen drobné přešlapy v servisu. A nakonec se obě kuchyně utkaly v Pohlreichově Next Dooru v centru Prahy, kde vařily večerní menu pro třicet hostů proti sobě a přesto musely spolupracovat ruku v ruce, aby byl dokonalý i servis. Hosté – mezi nimi italští šéfkuchaři, například Riccardo Lucque – přitom netušili, od koho si vybrané jídlo objednávají.

Tomáš Černý z Dejvické 34 šel do souboje s vysokou ambicí, proto se pustil do studené polévky z rajčat s krevetami a lehce zauzeného telecího brzlíku. „Míříš vysoko, kamaráde, to ti říkám rovnou,“ okomentoval to Pohlreich. Petr Hajný z di Nuovo se rozhodl pro milánské rizoto s celerovou raviolou a telecí hřbet s brzlíkem a krájeným lanýžem. Oba kuchaři se přitom špičkovali a tím i podporovali navzájem, z obou bylo cítit opravdové zaujetí pro věc.

Byl k tomu také důvod – Pohlreich na večerní menu do svého pražského Next Dooru pozval výkvět italské gastronomie, což muselo u Tomáše i Petra maximálně zvyšovat nervozitu, aby vše bylo dokonalé. Ale ustáli to. Oba. A skvěle. Avšak vítěz mohl být jen jeden. Dejvická 34.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Rostliny umí přinutit hmyz kopulovat, ptáky přenášet pyl i způsobit požár

15. května 2024

Některé rostliny nám dokážou během jediné sezony předvést koloběh života od klíčení semínka, růst,...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

15. května 2024

Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...