Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

Máme tu lekci z reálného kapitalismu, komentuje Pohlreich zdražování

Zdeněk Pohlreich v restauraci hotelu Imperial, kde se právě uklízí po snídani pro hotelové hosty, aby se prostor mohl proměnit v restauraci otevřenou z ulice. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zdeněk Pohlreich za sebou má padesát let v oboru, tak své životní zkušenosti v praxi shrnul v biografické knížce Šéf. Kdo si chce udělat obrázek, čím si během těch let prošla gastroscéna u nás, má šanci se zorientovat a utříbit si, nakolik je za tím zahraniční vliv. A kolik úsilí stálo šéfa vypracovat se tam, kde je dnes.
Hovory na talíři

Se Zdeňkem Pohlreichem jsme se sešli ve vánočně vyzdobeném lobby hotelu Imperial, jednoho ze tří podniků, které provozuje se svým společníkem, panem Koubkem. Než se podařilo tyto úspěšné projekty nastartovat, sáhli si na dno, ale strašně moc se díky tomu o gastropodnikání naučili – do té doby oba většinou fungovali jen v korporátních hotelových provozech, hospodařili tedy s cizími penězi a měli jištění za zády.

Z vlastních, draze zaplacených zkušeností také Pohlreich čerpal, když radil hospodským v Ano, šéfe!, jak se vybabrat z průšvihů, a zda to má vůbec cenu. Proto býval tvrdý, na vlastní kůži si vyzkoušel, že nemá smysl si nic nalhávat.

„Říkával: My si můžeme nasrat, ale lidi prostě dostanou výplatu a hotovo. Jinak to dělat nebudeme,“ vzpomíná Zdeňkův partner Koubek v Pohlreichově biografii na nelehké společné začátky. Na svém společníkovi si cení, že umí problémy pojmenovat, rozhodnout se pro nejrozumnější řešení, žít s tím a víc to neřešit. „Když jednou udělá rozhodnutí, tak se ho drží a neohlíží se zpátky, jestli bylo dobré nebo ne. Pracuje s realitou. Takhle to má a zpětně ničeho nelituje. Ví, že čas nevrátí a zpětně nic neovlivní, tak se tím odmítá zabývat.“ Profesně Pohlreicha asi málokdo zná lépe, a těžko by ho lépe někdo vystihl.

Anglosaský svět má myšlení takové nekomplikované. Oni pochopí, že nejsou lidi, přijmou to jako fakt a adaptujou se. My máme ve zvyku si stěžovat, že to není tak, jak jsme si přáli.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická...

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím, kde dříve bavili...

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba...

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

Emanuele Ridi

Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...