Pojďme postupně. Každý příběh má svůj začátek. Historie Kofily se začala psát už v roce 1923. Tehdy se kávová tyčinka objevila na trhu vůbec poprvé. Možná by ale vůbec nevznikla, nebýt jedné exotické postavy. Mouřenín na obalu legendární sladkosti má totiž svůj předobraz v reálném kavárníkovi. Traduje se, že v roce 1702 založil Turek Achmet vůbec první kavárnu na našem území. Koncesi mu údajně udělila městská rada, protože se za něj přimluvil i sám vídeňský arcibiskup. Právě Achmet je ona sedící postava s kávou v ruce, která několik desetiletí zdobila obal Kofily.
Tradice, která přetrvala
Letos se objevila Kofila v nových obalech, které vznikly ve spolupráci s mladými designéry. Kooperace je přitom pro značku symbolická. Vůbec první žlutý obal před sto lety totiž navrhl tehdy také začínající umělec Zdeněk Rykr. Malíř, sochař, grafik, reklamní designér a scénograf Národního divadla se narodil 26. října 1900. Poprvé vystavoval v roce 1920 a už o tři roky později se zapsal do sladké historie.
V jeho šlépějích nyní kráčejí i studenti Ateliéru grafického designu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Speciální edice obalů u zákazníků zaznamenala velké ohlasy. „Kofila je krásným příkladem tradice, která přetrvává po generace. Její unikátní čokoládovo-kávová chuť je jednoduše nadčasová,“ popisuje Barbora Sulovská, manažerka značky Kofila.
Zbývá už jen pár dní
Studenti grafického designu navrhli téměř 80 unikátních obalů, z nichž bylo vybráno sedm nejzajímavějších, splňujících stanovená kritéria. Mladí umělci se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, ale také původním designem od Zdeňka Rykra či vzory, které byly v době vzniku tyčinky populární.
Jako nejlepší byl vyhodnocen design Ivana Večerky, který jasně komunikuje značku Kofila společně s hvězdou Orion a číslovkou 100 odkazující na výročí a byl realizován formou linorytu. Limitovaná edice je k dostání po celý rok. Ten se ale už pomalu blíží ke konci. Zákazníci tak budou mít poslední příležitost zakoupit si tyčinku v originálním obalu.
Kávové Vánoce do každé kuchyně
Závěr roku patří tradičně mlsání. Zpříjemněte si Vánoce Kofilou v originálních výročních obalech. Jen si to představte: Pokojem voní čaj nebo káva a na stole odpočívají vosí hnízda, vanilkové rohlíčky a oblíbená linecká kolečka. Jen se zakousnout. Co to ale letos zkusit jinak a linecké ještě trošku vylepšit?
Do oslav Kofily se můžete zapojit i vy. Vaše cukroví naváže na slavnou historii a návštěvě ho můžete naservírovat i s příběhem. Recept na „kávové“ Vánoce naleznete v následujícím boxu.
Linecká kolečka s chutí Kofilypodle @peknevypecenyblog Ingredience – na 35 spojených koleček (cca 3 velké plechy) o průměru 5 cm Na těsto: 260 g hladké mouky Na ganache: 225 ml smetany ke šlehání 33% Na polevu: 3x Kofila Postup: Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny. Poté si vyložte plech pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyválejte na moukou posypané ploše a vykrájejte kolečka, polovině koleček vykrojte středy. Pečte 8–10 minut. POZOR! Ganache si připravte den předem! Smetanu přiveďte k varu a nalámejte do ní Kofily, lehce míchejte, jakmile je Kofila v smetaně rozpuštěná, přelijte přes sítko do mísy, to aby byla směs na ganache dokonale hladká. Nechte vystydnout, mísu uzavřete a nechte odpočívat v lednici do druhého dne, minimálně 12 hodin. Na druhý den lehce vyšlehejte, vznikne pevný krém. Kolečka s vypíchnutým středem svrchu namáčejte v Kofile rozpuštěné ve vodní lázni společně s máslem a čokoládou. Celá kolečka zdobte krémem, který naplníte do cukrářského sáčku se zdobnou špičkou. A poté už jen spojíte s horním dílem... Kolečka s vrstvou čokolády je možné ještě dozdobit nastrouhanou Kofilou latte nebo sekanými oříšky. Mohou zůstat ale i bez jakéhokoliv zdobení a i bez vrchní vrstvy čokolády. Uchovávejte v lednici. |