Máme tip na originální cukroví. Vánoce si oslaďte chutí ikonické Kofily

  0:01 – ADVERTORIAL
Ikonický žlutý obal a kávová příchuť. Čokoládová tyčinka Kofila je nezaměnitelná. Její příběh se píše už sto let. Dveře do nového století otevřeli ikonickému výrobku firmy Nestlé talentovaní studenti grafického designu. Sedm obalů navržených mladou krví obléklo tradiční čokoládovou pochoutku a zákazníci mohli po celý rok mlsat Kofilu v originálním designu.
Letos se objevila Kofila v nových obalech, které vznikly ve spolupráci s...

Letos se objevila Kofila v nových obalech, které vznikly ve spolupráci s mladými designéry | foto: Kofila

Pojďme postupně. Každý příběh má svůj začátek. Historie Kofily se začala psát už v roce 1923. Tehdy se kávová tyčinka objevila na trhu vůbec poprvé. Možná by ale vůbec nevznikla, nebýt jedné exotické postavy. Mouřenín na obalu legendární sladkosti má totiž svůj předobraz v reálném kavárníkovi. Traduje se, že v roce 1702 založil Turek Achmet vůbec první kavárnu na našem území. Koncesi mu údajně udělila městská rada, protože se za něj přimluvil i sám vídeňský arcibiskup. Právě Achmet je ona sedící postava s kávou v ruce, která několik desetiletí zdobila obal Kofily.

Tradice, která přetrvala

Letos se objevila Kofila v nových obalech, které vznikly ve spolupráci s mladými designéry. Kooperace je přitom pro značku symbolická. Vůbec první žlutý obal před sto lety totiž navrhl tehdy také začínající umělec Zdeněk Rykr. Malíř, sochař, grafik, reklamní designér a scénograf Národního divadla se narodil 26. října 1900. Poprvé vystavoval v roce 1920 a už o tři roky později se zapsal do sladké historie.

V jeho šlépějích nyní kráčejí i studenti Ateliéru grafického designu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Speciální edice obalů u zákazníků zaznamenala velké ohlasy. „Kofila je krásným příkladem tradice, která přetrvává po generace. Její unikátní čokoládovo-kávová chuť je jednoduše nadčasová,“ popisuje Barbora Sulovská, manažerka značky Kofila.

Letos se objevila Kofila v nových obalech, které vznikly ve spolupráci s...

Zbývá už jen pár dní

Studenti grafického designu navrhli téměř 80 unikátních obalů, z nichž bylo vybráno sedm nejzajímavějších, splňujících stanovená kritéria. Mladí umělci se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, ale také původním designem od Zdeňka Rykra či vzory, které byly v době vzniku tyčinky populární.

Jako nejlepší byl vyhodnocen design Ivana Večerky, který jasně komunikuje značku Kofila společně s hvězdou Orion a číslovkou 100 odkazující na výročí a byl realizován formou linorytu. Limitovaná edice je k dostání po celý rok. Ten se ale už pomalu blíží ke konci. Zákazníci tak budou mít poslední příležitost zakoupit si tyčinku v originálním obalu.

Kávové Vánoce do každé kuchyně

Závěr roku patří tradičně mlsání. Zpříjemněte si Vánoce Kofilou v originálních výročních obalech. Jen si to představte: Pokojem voní čaj nebo káva a na stole odpočívají vosí hnízda, vanilkové rohlíčky a oblíbená linecká kolečka. Jen se zakousnout. Co to ale letos zkusit jinak a linecké ještě trošku vylepšit?

Do oslav Kofily se můžete zapojit i vy. Vaše cukroví naváže na slavnou historii a návštěvě ho můžete naservírovat i s příběhem. Recept na „kávové“ Vánoce naleznete v následujícím boxu.

Linecká kolečka s chutí Kofily

podle @peknevypecenyblog

Linecká kolečka s chutí Kofily

Ingredience – na 35 spojených koleček (cca 3 velké plechy) o průměru 5 cm

Na těsto:

260 g hladké mouky
170 g másla
80 g cukru moučka
2 žloutky
1/2 nahrubo nastrouhané Kofily - předem zmražené

Na ganache:

225 ml smetany ke šlehání 33%
8 ks Kofily original

Na polevu:

3x Kofila
20 g 70% čokolády
50 g másla

Postup:

Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny. Poté si vyložte plech pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyválejte na moukou posypané ploše a vykrájejte kolečka, polovině koleček vykrojte středy. Pečte 8–10 minut.

POZOR! Ganache si připravte den předem! Smetanu přiveďte k varu a nalámejte do ní Kofily, lehce míchejte, jakmile je Kofila v smetaně rozpuštěná, přelijte přes sítko do mísy, to aby byla směs na ganache dokonale hladká. Nechte vystydnout, mísu uzavřete a nechte odpočívat v lednici do druhého dne, minimálně 12 hodin. Na druhý den lehce vyšlehejte, vznikne pevný krém.

Kolečka s vypíchnutým středem svrchu namáčejte v Kofile rozpuštěné ve vodní lázni společně s máslem a čokoládou.

Celá kolečka zdobte krémem, který naplníte do cukrářského sáčku se zdobnou špičkou.

A poté už jen spojíte s horním dílem...

Kolečka s vrstvou čokolády je možné ještě dozdobit nastrouhanou Kofilou latte nebo sekanými oříšky. Mohou zůstat ale i bez jakéhokoliv zdobení a i bez vrchní vrstvy čokolády.

Uchovávejte v lednici.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....