Makový chlebíček s citronovou polevou – Recepty iDNES.cz

Makový chlebíček s citronovou polevou

Mák je v české kuchyni hvězdou. Po celé generace patří mezi nejoblíbenější suroviny při pečení.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 70 min

bez chladnutí

Ingredience

10 PORCÍ +

Poleva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    320 KCal

    15 %

    13 %

  • Energie

    1338 KJ

    15 %

    13 %

  • Sacharidy

    45,6 g

    52 %

    46 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    6,8 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    12,0 g

    19 %

    17 %

  • nasycené

    3,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Všechny žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Pak postupně přiléváme olej. Bílky se solí a zbylým cukrem vyšleháme v pevný sníh. Mouku smícháme se sodou, mákem a škrobem.
  2. Smetanu zapracujeme do žloutkové pěny, pak střídavě vmícháme sypkou směs a sníh. Nakonec do těsta přimícháme citronovou šťávu.
  3. Těsto naplníme do velké formy na chlebíček vymazané máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 55 minut. Necháme zchladnout asi 20 minut a pak vyjmeme z formy.
  4. Citronovou šťávu, cukr a rozpuštěné teplé máslo utřeme v hladkou lesklou polevu. Nalijeme ji navrch vychladlého chlebíčku a necháme zaschnout. Před podáváním můžeme dozdobit např. plátky citronu.
Autor:

Podobné recepty

Tiramisu s citronem

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Na svačinu či k snídani, ve všech případech si na nich určitě smlsnete.

Creme brulee cupcakes

S těmito košíčky zabodujete u každého, kdo je ochutná.

Medové kremeše podle Zuzany Janů

Křehké kremeše známé také pod názvem žloutkové řezy.

Stránky budou vždy ve světlých barvách.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.