Kuba, jahelník i česnek. Bez čeho se neobešla vánoční tabule našich předků

Vánoce patří mezi nejrozšířenější svátky na světě. Dny plné dobrého jídla, zimních radovánek a vzájemného obdarovávání si oblíbili lidé různého vyznání i ateisté. V Česku si dnes svátky neumíme představit bez kapra a bramborového salátu, dlouhá staletí jsme si přitom pochutnávali na něčem úplně jiném.
Část 1/4

Houbový kuba patřil k tradičním českým Vánocům mnohem déle než kapr a bramborový salát.

Kroupy a houby nesměly chybět

Ke čtyřem týdnům před Vánoci patřily už odedávna úklid, noční bdění a modlitby, koleda a především půst. Kromě náboženských důvodů ho lidé dodržovali i z jednoho praktického – úrodu šetřili pro nadcházející Vánoce.

Kdy se začaly slavit Vánoce?

Vánoce jsou svátkem nejen rozšířeným, ale i prastarým – první doklady o jejich slavení pocházejí už ze 4. století. Zatímco na Východě byly spojeny s Ježíšovým křtem, na Západě se připomínalo jeho narození. Zprvu nebylo stanoveno žádné přesné datum, k 24., respektive 25. prosinci došli až středověcí teologové a astronomové.

Půst se držel až do Štědrého dne, který byl posledním dnem adventu. V jeho průběhu se buď nejedlo vůbec, nebo hladové žaludky zaplnila řídká polévka. Zatímco dnes dětem rodiče slibují zlaté prasátko, kdysi je strašili Šprechem, který neposlušným a nepostícím se dětem provrtal břicha.

K štědrovečerní večeři celá rodina i s čeládkou zasedla po východu první hvězdy. Hostinu tvořily hlavně obiloviny, houby, ovoce a případně i ryby. To však neznamenalo, že by byla chudá, právě naopak.

Tvořil ji velký počet chodů, které lidé vnímali jako symbol prestiže. Podle starého pořekadla tomu, „kdo na Vánoce mnoho jí, se povede po celý rok dobře,“ nebo naopak „kdo na Vánoce vstane od stolu hladový, ten bude celý rok trpět hladem.“

Postní krupicová polévka podle Františky Hansgirgové (1864)

Suroviny: petrželová nať, celerová nať, krupice, máslo, čtyři žloutky, smetana, sůl dle chuti

Postup: Rozsekej na drobounko zelenou petružel i celer, a dej to do pěti žejdlíků vody svařit; zavař pak do toho půl žejdlíka krupice, přidej k tomu kus másla, osol a nech to půl hodiny vařit. Rozkloktej v hrnéčku čtyři žloutky s půl žejdlíkem smetany, přilej ji do krupice, rozkloktej to dobře u ohně a vlej polívku do mísy.

Jako předkrm se někdy podával kousek chleba nebo tenké oplatky slazené medem, jinde si je vylepšovali bylinkami a česnekem. Následovala polévka, nejčastěji z hrachu, čočky, zeleniny, sušeného ovoce a vůbec všeho, co dům dal. Na Valašsku se jí říkalo ščedračka.

Na moravsko-slovenském pomezí se jedla kapustnica, jejímž základem je zelí. V hustě zalesněných oblastech Krkonoš či Jizerek si pochutnávali na polévce houbové a v jižních Čechách zase na rybí.

Tradičním hlavním pokrmem byl černý kuba připravovaný z krupek a lesních hub. Třeba na Slovácku se jedla svarba, což byl hrách s kroupami, na Bechyňsku jáhlová kaše. Kuličky získávané loupáním prosa si však oblíbili i na jiných místech v Čechách: na Jičínsku, Rychnovsku, Pojizeří i Litomyšlsku, kde se pekly jahelníky.

Rozšířené byly také kaše z hrachu nebo krupice. Do mnoha pokrmů se přidával česnek, který dodával sílu a jedlíky chránil před upíry, čarodějnicemi a temnými duchy.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...