Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším díle pořady Buchty po ránu společně s Terezou Bebarovou ukázali, jak na kynutou i třenou bábovku, nechyběly ani lité minibábovičky pro děti.
Třená mramorová bábovka s kokosem

Třená mramorová bábovka s kokosem | foto: Česká televize

„S bábovkou je to stejné jako s bramborovým salátem. Základ je stejný, ale v každé rodině mají svůj recept a postupují trošku jinak,“ připomíná Bebarová.

Maršálek chce ukázat úplný základ. Jde o to, aby se bábovka vždycky spolehlivě povedla. Ozvláštnit si ji pak může každý podle svých chuťových preferencí.

Jako první se věnovala moderátorská dvojice kynuté bábovce. Možná proto, že není nesnadná, jenže mnoho hospodyněk dává přednost osvědčenému prášku „prdopeč“. Možná je to ještě z dob, kdy v mnoha domácnostech nebylo snadné dosáhnout ideální teploty ke kynutí, topilo se na daleko nižší teplotu, a tak se kynutí prodlužovalo.

Maršálek má kouzelnou schopnost ukázat postup přípravy tak lehce, že okamžitě dostanete chuť vyzkoušet to, jako byste to dělali „s prstem v nose“. Ale ono je to vždycky stejné: když něco předvádí člověk, který to umí, zdá se to snadné.

Každopádně pokud jste dosud dělali jenom třenou, zkuste si jednou „střihnout“ kynutou. Možná přehodnotíte priority.

Zde máte kompletní seznam ingrediencí. I když prémiové vysílání je už za námi, kompletní postup si můžete zopakovat v iVysílání, anebo ve čtvrtek po obědě a pro ranní vstávače i v sobotu ráno v šest.

Bábovka kynutá

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 225 ml mléka
  • 9 g soli
  • 20 g droždí
  • 120 g másla
  • 1 vejce M
  • 2 žloutky M
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek

Na vymazání a vysypání formy:

  • 50 g másla
  • 70 g plátků mandlí

Sirup:

  • 30 ml rumu
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml citronové šťávy
  • 20 g másla

Na dokončení:

  • 150 g malinového džemu
  • čerstvý tymián

RECEPT DNE: Mrkvová bábovka s ořechy

Úplně v počátku rozbil Maršálek jeden mýtus, který už dávno neplatí: tedy před pečením prosít mouku. „Dříve se koupila mouka na celý rok a skladovala někde na půdě nebo ve stodole. Takže se před použitím musela prosít, aby se po skladování provzdušnila a pročistila. To my už dneska dělat nemusíme, protože se mele celoročně,“ vysvětlil.

Dnes to má význam jenom, když se dělají nadýchané piškotové rolády, ale v případě, kdy se bude těsto deset minut míchat v robotu, je to zbytečné. Takže smíchal všechny ingredience kromě soli a másla takzvaně na záraz.

Pod tímto cukrářským termínem si můžete představit to, že rozdělíte přípravu na více fází. V tomto případě jen nejprve promícháte sypké suroviny s tekutými, pak přidáte další část v podobě másla a soli.

A až na úplný závěr vmícháte vložku. Zde ořechy, ale jindy to mohou být ořechy či kandované ovoce. Stejně jako když děláte knedlík, ale nakrájené housky vmícháváte až na konec.

V první fázi Maršálek hněte tak čtyři minuty. Jde jenom o promíchání tak, aby se sypké suroviny promísily s tekutými. Až pak přidal sůl a máslo. Nasledovalo hlavní desetiminutové hnětení, aby bylo těsto dokonalé. Zdá se to dlouho, ale když to vyzkoušíte, uvidíte, že teprve pak je těsto naprosto spojené, nelepí se na stěny nádoby ani na hák.

RECEPT DNE: Hrníčková bábovka s jablky

Až v této fázi můžete do těsta vmíchat rozinky. Klidně suché, není třeba je namáčet. „Vezměte si, že teď máte dokonalé těsto. Kdybyste tam teď přidali mokré rozinky, změníte poměry. A vzhledem k tomu, že těsto během kynutí produkuje alkohol, ty rozinky si ho pěkně vyzobou,“ radí.

Nyní už je čas vložit těsto do formy. Vymažte ji důkladně máslem, aby se na ni dobře nalepily mandle. Nezapomínejte ani na středový komínek, aby pak šlo bábovku dobře vyklopit.

Ve formě bude těsto kynout. V létě to může být tři čtvrtě hodiny, ale v zimě klidně i hodinu a půl, připomíná Maršálek. A pak se bude péct při 160 °C na horkovzduch 40–45 minut. Prostě podle hesla: čím větší vrstva těsta, tím delší pečení při nižší teplotě.

Až ji vyklopíte, potřete ji máslovo-rumovým sirupem a dozdobte malinovým džemem a čerstvým tymiánem. „Maliny a tymián, to je vrchol delikatesy,“ chválí Maršálek.

V tomto dílu se můžete těšit i na mramorovou třenou bábovku, kde Maršálek ukáže fígl, jak snadno a elegantně promísit jednotlivé barvy těsta, i na minibábovičky s lentilkami.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...