Kdo správně snídá, snadněji hubne. Začněte den chytře, vyváženě a zábavně

Začínáte svůj den pořádnou porcí dobrého jídla, nebo do sebe po probuzení ve spěchu nalijete kávu a běžíte do práce? O tom, že kvalitní a vyvážená snídaně má vliv nejen na to, jaký prožijeme den, ale také na naše zdraví a fyzickou i mentální kondici, snad v dnešní informacemi nabité době nikdo nepochybuje. Co takhle dát si malé opáčko?
Část 1/3
Ilustrační snímek

První ranní jídlo by mělo být velké tak akorát. Velikostí ho můžeme srovnat třeba s večeří. Podle výživových specialistů by mělo tvořit zhruba čtvrtinu našeho denního energetického příjmu. Měli bychom si na něj udělat dostatek času a také si ho užit v klidu a bez zbytečného stresu.

„Snídaně je důležitá nejen pro dobrý start dne. Měla by obsahovat všechny živiny, tzn. bílkoviny, tuky, sacharidy doplněné o ovoce či zeleninu v podobě vlákniny, která je klíčová pro zdravý životní styl,“ doporučuje nutriční koučka Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě.

Snídaně podle ní slouží především k doplnění energie a zajištění správné hladiny krevního cukru. „Pokud je poctivá a dostatečně vyvážená, pomůže nám nejen proti hladu, ale také proti chuti na sladké. Kdo správně snídá, snadněji hubne,“ dodává odbornice.

Nezáleží přitom ani tak na tom, zda dáváte přednost sladkému nebo slanému začátku dne. Hlavní je vyváženost. Zkuste si třeba připravit celozrnné pečivo s arašídovým máslem a banánem, řecký jogurt s ořechy, ovocem a semínky nebo pečivo s avokádovou pomazánkou a zeleninou. Kdo má raději vejce, určitě ho bude „bavit omeleta s restovanou zeleninou nebo šunkou, sýrem a rajčaty.

Není pravda, že ve zdravém jídelníčku je nutné omezovat sacharidy. Při jejich výběru ovšem vsaďte na takové, které jsou pro tělo prospěšnější, tedy ideálně celozrnné pečivo nebo neslazené cereálie.

Každé jídlo, takže i snídaně, by také mělo obsahovat vlákninu, a to ideálně v podobě čerstvého ovoce, zeleniny nebo luštěnin. „Světová zdravotnická organizace doporučuje denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny, čemuž odpovídá aspoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Tuto porci může také alternovat sklenice čerstvě vymačkané šťávy, freshe, případně i kvalitní 100% džus bez přidaného cukru,“ vysvětluje nutriční koučka Veronika Burik.

Spousty receptů na báječné sladké i slané snídaně najdete na www.idnes.cz/recepty/snidane

Autor:

Nejčtenější

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční bůčková roláda

Velikonoční bůčková roláda

Střední

110 min

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

15. dubna 2025

Kopřivová nádivka

Kopřivová nádivka

Lehké

55 min

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

14. dubna 2025

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Velikonoční bůčková roláda

Velikonoční bůčková roláda

Střední

110 min

Skvělou přílohou jsou k této roládě vařené brambory.

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

12. dubna 2025

Jidáše zajíčci

Jidáše - zajíčci + stepy

Střední

60 min

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Střední

65 min

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

5. dubna 2025