Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každoroční boj s přípravou kapra nemusíte prohrát. Jak ho snadno připravit

Je to slizké, doslova jako živé, navíc s tím nemáme příliš zkušeností. Je to příprava kapra na štědrovečerní stůl do fáze, než ho budeme moci už jenom obalit a osmažit. Záleží na tom, jak si ho necháme předpřipravit u kádě vánočních prodejců nebo na sádkách.
Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek

Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Vztah ke kaprovi jako štědrovečerní lahůdce je nejednoznačný. Jsou lidé, kterým vadí jeho typická chuť, jiným (zvláště dětem) vadí drobné kosti, které tam mohou najít. Jinde je tradice trošku jiná, servíruje se třeba vinná klobása. A někdo tvrdí, že nejlepší řízek z kapra musí být z pašíka.

Ale když už se pro kapra rozhodnete, budete se muset „poprat“ s jeho přípravou. Je to o to méně snadné, protože s podobnou rybou nemáme tolik zkušeností. Přece jen se v mnohých rodinách připravuje jen jednou ročně.

1. Rybí porce ze sámošky

V mnoha obchodních řetězcích se stal zázrak a v chladicích pultech, kde celoročně najdete jenom lososa, pstruha nebo tresku, se objevil i kapr. Je to zřejmě tím, že obecně se méně prodává, takže se jim nevyplatí ho nabízet.

Kdo chce mít kapra úplně bez starostí, koupí si rovnou kapří porce, které stačí jen obalit a osmažit. Je to sice nejhladší cesta ke štědrovečerní večeři, skrývá však malý zádrhel. Nezískáte žádný materiál k výrobě rybí polévky, ale pro singly nebo malé rodiny je to snadný způsob, jak u tabule zachovat alespoň trochu tradici.

2. Půlený kapr

Tady už bude třeba trocha práce. Není třeba poprat se s velkým filetováním. Ideální je nejdříve nakrájet půlky na jednotlivé porce a až pak se zabývat odstraněním kostí.

Nejsnazší je nejdřív odříznout páteř a pak nejlépe tenkým vykosťovacím nožem odříznout tenkou vrstvičku se silnými kostmi. Odstraníte jen minimum masa, které tak zůstane na filetu.

Pak prořezávejte zhruba po půl centimetru „bříško“ porce tak, abyste ucítili křupnutí jemných kůstek „ypsilonek“. Po usmažení je pak už neucítíte, natož že by vám některá uvázla v krku.

Je třeba, abyste nestahovali kůži, protože ta porci drží pohromadě. I když porce vypadá jako ježek a na první pohled by se zdálo, že se na pánvi rozpadne, není třeba se toho bát. Po obalení zůstane kapr zcela kompaktní.

Pokud nemusíte do polévky vnitřnosti, jikry nebo mlíčí, máte na její přípravu vše potřebné, protože po kuchyňské přípravě jednotlivých porcí zůstane dost masa na kostech pro přípravu polévky.

3. Klasika u kádě

Toto volí zřejmě nejvíce lidí. Vystrojí si frontu u pouličního předvánočního prodejce. Nechá si kapříka klepnout, odříznout hlavu a vyvrhnout. Hlavu a vnitřnosti si nechá přibalit na polévku, kapra si nechá (pokud je to šupináč) očistit.

Pak však přijdete domů a do dřezu vyklopíte kluzkou bestii a přemýšlíte, jak do ní. Rozhodně se vyplatí smířit se s tím, že „obětujete“ jednu klasickou látkovou utěrku, která budete po „operaci“ putovat do pračky.

Ty papírové se totiž hned rozmočí a moc nepomohou. Tady existuje několik návodů – v podstatě co profesionální kuchař, to trochu jiný přístup.

Nejsnazší je nakrájet kapra na takzvané podkovy, které se jen obalí a osmaží. V tom případě se smíříte s tím, že na talíři maso stáhnete z velkých kostí a dáte si přitom pozor i na drobné kůstky, které v masu zůstaly.

Je však možné podkovy využít i jako výchozí bod pro přípravu filetů, snáz se s nimi pracuje a daleko lépe pochopíte stavbu kapra. Podívejte se do galerie, jak postupovat krok za krokem.

Profesionální kuchaři jdou na kapra jinak. Rozpůlí ho podél páteře, seříznou žebra, a tím dostanou čistý filet, který si pak už rozdělí na jednotlivé porce.

Jedno video vydá za tisíc obrázků. Podívejte se, jak si s kaprem poradili specialisté z Makra:

Anebo existuje ještě jiný postup: rybu proříznete podélně u páteře a pak podél žeberních kostí opatrně seřezáváte maso, tím dostanete čistý filet. Tento postup si prohlédněte ve druhé části fotogalerie včetně návodu, jak zbavit kapra kůže pro ty, kteří ji nemají rádi.

Je pravda, že lysci mívají kůži silnější než šupináči. Po čerstvém smažení to není tak znát, ale vzhledem k tomu, že se kapr často dojídá ještě další dny zastudena se zbytky bramborového salátu, může už silnější „žvýkavá“ kůže trochu vadit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...