Hrachová kaše
Suroviny
300 g hrachu (půleného)
1 ks cibule
4 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
3 lžíce olivového oleje
přepuštěné máslo
asi 100 ml smetany (nebo šlehačky)
1–2 lžíce umeocta
Postup
Hrách necháme dva dny namáčet ve vodě a vodu vyměňujeme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Spolu s hrachem přidáme koření a necháme asi minutu povařit. Zalijeme horkou vodou tak, aby byl hrách ponořený.
Vaříme doměkka. Nakonec osolíme, opepříme a rozmixujeme. Na závěr zjemníme smetanou a ochutíme umeoctem. Pomalu smažíme cibulku, nakrájenou na plátky na přepuštěném másle až krásně zezlátne.
Jak na hrachové pyré? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Celerové pyré
Suroviny
sůl
250 ml vývaru
50 g másla
1 ks cibule
900 g celeru
1 lžíce citronové šťávy
1 dl smetany ke šlehání
mletý černý pepř
Postup
Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Ty ihned pokapeme citronovou šťávou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm pomalu osmažíme. Přidáme celer a zprudka necháme vše jen chvíli osmahnout. Zalijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.
Směs rozmixujeme nebo prolisujeme a na velmi mírném ohni za občasného míchání necháme z pyré odpařit téměř všechnu tekutinu. Pak vmícháme horkou smetanu a ochutíme solí a pepřem.
Adéla Peluhová
6. května 2022
Pokračování 3 / 5
Dýňové pyré
Suroviny
600 g dýně hokkaidó (1 menší dýně)
1 kg brambor
1 lžička soli
asi 300 ml mléka
Postup
Na dýňové pyré si připravíme dýni hokkaidó. Omyjeme ji, rozkrojíme, vydlabeme semínka a odkrojíme „bubáky“. Pokud chceme mít pyré dokonale jemné, dýni oloupeme, ale není to nutné. Pak ji nakrájíme na kostky, vyskládáme na pekáč vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem, dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme doměkka, což trvá asi 15 minut.
Mezitím oloupeme brambory a nakrájené na kostky je dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut, aby byly měkké.
Brambory scedíme, přisypeme k nim upečenou dýni, osolíme a vlijeme horké mléko (postupně přiléváme). Rozšťoucháme nebo rozmixujeme dohladka, podle toho, jakou strukturu máme rádi. Pro lepší chuť můžeme do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.
Marta Pušová
30. září 2022
Pokračování 4 / 5
Brokolicová kaše
Suroviny
2 kusy brokolice
200 ml smetany ke šlehání
muškátový ořech mletý
pepř černý mletý
sůl
Postup
Brokolici rozkrájíme na menší kousky. Zalijeme vodou, přidáme sůl a zakryté pokličkou vaříme doměkka, asi 15 minut. Když je brokolice uvařená, slijeme vodu. Nevylévejte ji – možná budete chtít kaši trochu rozředit. Také si tento domácí zeleninový vývar můžete nechat na polévku.
Do mixéru vložíme uvařenou brokolici, špetku pepře i muškátového oříšku a nalijeme smetanu. Rozmixujeme dohladka. Pokud je kaše příliš hustá, můžete vrátit trochu brokolicového vývaru. Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
Marta Pušová
15. listopadu 2022
Pokračování 5 / 5
Batátové pyré
Suroviny
2 velké batáty
kousek másla
4 stroužky česneku
sůl
trochu citronové šťávy
Postup
Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme do menšího množství studené osolené vody a uvaříme je hodně doměkka – bude to trvat klidně až 30 minut. (Vodu nesléváme, protože jsou v ní veškeré cenné látky!) Pak batáty i se zbylou vodou rozmačkáme, přidáme máslo a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme, okyselíme a ihned podáváme.