Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kačenky české fascinují jemnou chutí, jen pozor na záměnu či alergii

  8:49
Nemají rády vítr, sucho ani přelíznutí mrazem a v lese je většinou nenajdete, vyžadují dost specifické podmínky. Kdo „má své místo“, kde tyto houby rostou, jako by v ruce držel svatý grál. Kačenka česká je totiž skutečná delikatesa, přitom není pro každého. Už po první konzumaci lze zjistit, že na ni máte alergii.
Kačenka česká, první smržovitá jarní houba s vynikající a velmi specifickou...

Kačenka česká, první smržovitá jarní houba s vynikající a velmi specifickou kořenitou chutí. | foto: Jiří Dubec

Co se kačenkám nedá upřít je fakt, že v podstatě otevírají novou houbařskou sezonu, s nimi víte, že jaro je opravdu tady. „Je to první smržovitá houba, která na jaře vykoukne ze země. Ale hlavně je to pro většinu lidí naprostá chuťová delikatesa s velmi specifickou chutí,“ říká o kačenkách českých nadšený a znalý houbař Jiří Dubec, jeden ze správců facebookové skupiny Houby a jejich momentální výskyt včetně lokality.

Kde kačenky české hledat? „Má samozřejmě ráda vlhčí místa, ale současně i místa výhřevná, takže na ni klidně můžete narazit i někde na mezi na sluníčku, ideálně poblíž plané třešně. Nezbývá než hledat, využít k tomu třeba jarní procházky po přírodě, protože o konkrétní stanoviště se s vámi jen tak někdo nepodělí,“ popisuje s úsměvem mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Není to typická lesní houba, ve smrčině na ni určitě nenarazíte. Roste pod listnáči, především v remízcích nebo při okrajích lesů. „Má ráda třeba výsypky, ale i opukové meze, narazit na ně můžete i v okolí rybníků či potoků. A má v oblibě růžovokvěté dřeviny, tedy hlohy či plané třešně, ale i osiky či vrby jívy, prostě náletové dřeviny. Roste tedy na úplně jiných stanovištích než typicky podzimní houby,“ snaží se poradit Jiří Dubec, který už „svá místa“ má.

Kdo umí hledat, nosí z lesa houby do kuchyně i v zimě. Klidně i zmrzlé

Pokud byste byli při hledání kačenek českých úspěšní, měli byste také vědět, že jsou to tak jemné a křehké houby, že se nedoporučuje je ze země vydloubnout, jako je tomu u jiných hub. „To by se vám nepovedlo, spíš byste je rozmačkali, což se vám může stát i při snaze o ulomení. Nejlepší je použít ostrý nůž a kačenku odříznout,“ radí mykoložka Tereza. A koneckonců je to vidět ve fotogalerii na snímcích s úlovky zkušeného houbaře.

Pozor na záměnu s jedovatými ucháči!

Houbaři začátečníci zpozorněte! „Stejná stanoviště jako kačenka česká mají v oblibě také ucháči, obecný a obrovský. Ani jeden z nich na talíř nepatří. Ucháč obecný je jedovatý a ucháč obrovský po speciální tepelné úpravě sice poživatelný je, ale stejně jeho konzumaci nedoporučuji,“ varuje Jiří Dubec. S tím, že je spousta jiných výborných hub, které se dají konzumovat s chutí a bez problémů, tak proč si život komplikovat druhy, u nichž to tak není.

Kačenka česká

Ucháč obecný (jedovatý)

Ucháč obrovský

Zkušený houbař si kačenku a ucháče podle něj určitě nesplete, ale pokud bude někdo nezkušený lačnit po kačenkách českých, stát by se to mohlo.

Co právě roste?

Kromě kačenek je to z jedlých hub šťavnatka březnovka (ovšem pozor, ta je na Červeném seznamu), pak také tmavobělka žlutavá či drobná penízovka smrková vhodná třeba do polévky. Pozor ale na jedovatou závojenku jarní, jejíž růst už mykologové letos také zaznamenali!

„Pozor, záměna smržovité houby a ucháčů opravdu možná je,“ potvrzuje mykoložka Tereza Tejklová, která se s tím setkala i v mykologické poradně. V minulých letech se totiž ucháče objevovaly na mulčovací kůře v zahradách podobně jako smrže, pozor tedy na jejich záměnu. Zdaleka ne všechno, co vám na jaře vyroste na mulči, musí být zákonitě smrž.

Jak tedy od sebe smrže a ucháče spolehlivě rozeznat? „Zásadní rozdíl je, že když vezmete do ruky smržovitou houbu, její klobouk vlastně tvoří jakási pospojovaná oka, trochu to připomíná nepravidelnou včelí plástev. Ucháč je oproti tomu hladký a jeho klobouk je jen jaksi nepravidelně zprohýbaný, žádná oka na něm nenajdete,“ radí mykoložka, jakých znaků si u těchto druhů všímat.

Šťavnatka březnovka je tak vzácná houby, že ji i tak zkušený houbař jako Jiří...
A takto se umí šťavnatka březnovka schovávat. Dokonalé mimikry.
Šťavnatka březnovka je vynikající jedlá houba, která je u nás chráněná.

Šťavnatka březnovka, první masitá lupenitá houba, v Itálii třeba velice oblíbená. U nás se bohužel nekonzumuje, protože je na Červeném seznamu ohrožených druhů.

Jak si kačenky užít a nepřebít jejich aroma

Jakou kuchyňskou úpravu lze pro kačenky české doporučit? „Výborné jsou plněné kloboučky kačenek s mletým masem zapečené v troubě a zalité smetanou a s bramborem,“ popisuje Jiří Dubec tak, že se vám sbíhají sliny.

Koneckonců podobně se plní i kloboučky smržů, ovšem musíte znát jednoduchý fígl, jinak se vám bude velmi křehká houba prostě trhat a kloboučky nikdy nenaplníte. Je totiž potřeba je nejprve spařit horkou vodou, čímž jakoby zgumovatí, a pak je teprve možné je naplnit.

Jak se to dělá, radí Zdeněk Pohlreich i na videu s receptem na smrže plněné kuřecí fáší a pastou a chřestem (který má v květnu také sezonu).

25. března 2016

Výborné jsou prý kačenky české i jako soté ke steaku. „Hodím kačenky na máslo, trochu je podusím, aby pustily vodu, přidám smetanu, nechám zredukovat, přidám sůl pepř a trochu něčeho zeleného, co k jaru také neodmyslitelně patří – není problém si v lese rovnou spolu s houbami nasbírat i medvědí česnek nebo divokou pažitku,“ doporučuje Jiří Dubec.

9. dubna 2015

Za jemnou úpravu kačenek se přimlouvá i Tereza Tejklová, která je také považuje z hlediska chuti za výjimečnější než smrže. „Nesnažte se jejich jemnou aromatickou chuť něčím přebít, byla by to strašná škoda. Stačí přidat třeba pár listů medvědího česneku či kousek parmské šunky, výborné jsou s vajíčkem i těstovinami,“ doporučuje vyzkoušené úpravy.

A především prý stojí za to připravovat je co nejčerstvější a užít si je v jejich sezoně, protože jsou opravdu výborné. Jinak se samozřejmě dají sušit či zamrazit, před tím je ovšem určitě poduste, jinak by se vám mohly v mrazáku vysušovat a moc chuti už by vám na talíř nepřinesly.

Pozor na alergii, kačenky nemusí být pro vás

Kačenky jsou podle znalců chuťovým zážitkem, který lze těžko s něčím srovnat, proto jsou tak výjimečné. Současně ale upozorňují, že se najdou i lidé, u nichž kačenka po požití vyvolává alergickou reakci, většinou prudké úporné zvracení. „Je to spíš výjimečně, ale ve svém okolí několik takových lidí znám,“ říká houbař, který se o své úlovky dělí s rodinou i přáteli. Jeho slova potvrzuje i mykoložka Tereza Tejklová.

Houby zdravě zpestří jídelníček, nicméně pozor na žaludek a ledviny

Takže pokud jíte kačenky poprvé, vyzkoušejte raději nejprve malé množství, zda se vám po nich nebude dělat špatně – pokud ne a chutnají vám, můžete už je kdykoliv konzumovat bez problémů. Pokud první konzumace vyvolá nějakou nepříjemnou reakci, kačenky ze svého jídelníčku prostě vynechte, příště by vám totiž mohlo být ještě hůř.

„Tento postup se koneckonců doporučuje u jakýchkoliv hub, které konzumujete poprvé. Vždy je konzumujte spíš umírněně, protože nikdy nevíte, kdy může nastat alergická reakce. Což je u hub strašně zajímavé, že reakce může nastat na konkrétní druhy, nebo skupinu hub. Znám lidi alergické jak na kačenku českou, tak na smrže nebo třeba na hřib strakoš nebo sírovec,“ uvádí Tejklová.

Rostou už i první pravé smrže – smrže kuželovité – jak dokládají fotky na instagramu fotbalisty Dominika Maška.

Na smrže obecné si letos ještě chvíli počkáme. Někomu prý ale v předchozích letech vyrostly i na zahradě, na mulčovací kůře.

Tak nezbývá než popřát šťastný lov a dobrou chuť, pokud patříte mezi vyvolené, jejichž žaludku tyto houby sednou. Sezona kačenek trvá jen pár týdnů, zhruba měsíc, měsíc a půl, záleží na lokalitě. Pokud byste neměli štěstí, třeba uspějete s tzv. pravými smrži – a najdete třeba smrž kuželovitý, které už se prý leckde také objevují, nebo obecný. Chuťově to je také skvělý zážitek, i když zase prý úplně jiný než kačenka česká, nad niž prostě není.

Už rostou kačenky, ale i jedovaté závojenky

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...