Linecké a slepované
Jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví v rodinách napříč Českou republikou je linecké, tedy sušenky z křehkého máslového těsta slepované marmeládou, ale také krémem nebo třeba lískooříškovou pomazánkou.
Možná nevíte, že předchůdcem tohoto cukroví je křehký koláč z rakouského města Linz, který se peče už od 17. století a získal si oblibu v celé střední Evropě. Později začali cukráři a pekaři vykrajovat z těsta kolečka a jiné tvary a plnili je marmeládou, která je základní ingrediencí i při přípravě lineckého koláče.
Linecké těsto je však také základem pro další vánoční těsta, přidává se do něj kakao, ořechy, kokos nebo třeba citrusová šťáva či mák. Používá se nejen pro přípravu slepovaných druhů cukroví, ale efektní je třeba také šachovnicové cukroví nebo další zajímavé druhy.
Spousty skvělých receptů na vánoční cukroví najdete na www.idnes.cz/recepty/cukroví |