Gratinovaná kořenová zelenina s parmazánem a lososem

Stačí dobrý nápad a kořenová zelenina se rázem z opomíjené suroviny stane hlavní hvězdou kuchyně.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 120 min

Ingredience

4 PORCE +

Na 4 porce:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    943 KCal

    43 %

    39 %

  • Energie

    3945 KJ

    43 %

    39 %

  • Sacharidy

    28,9 g

    33 %

    29 %

  • Vláknina

    10,8 g

    36 %

    36 %

  • Bílkoviny

    44,0 g

    70 %

    65 %

  • Tuky

    70,6 g

    109 %

    101 %

  • nasycené

    18,2 g

  • trans-mastné

    0,8 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, opepříme a přidáme otrhané lístky tymiánu. Promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem.
  2. Do zapékací mísy střídavě vrstvíme plátky zeleniny, poklademe je nakrájeným zbývajícím máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 140 °C asi 70 minut. Přibližně 10 minut před koncem pečení ještě zeleninu posypeme nastrouhaným parmazánem.
  3. Lososa nakrájíme na menší díly, osolíme je a opepříme. Opékáme je v pánvi na rozpáleném olivovém oleji cca 10 minut z obou stran, začneme tou s kůží.
  4. Během opékání rybu obracíme, aby se propekla rovnoměrně. Hotovou zeleninu ozdobíme čerstvým tymiánem a servírujeme s opečeným lososem.
Autor:

Podobné recepty

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.