Představte si, že vaše tělo je vlastně takový motor, který potřebuje pohon. Ten mu poskytují vitaminy, hrají roli jakýchsi zážehových svíček a benzínu. Jsou součástí vašeho enzymatického systému, udržují v chodu a regulují celý váš metabolismus. V porovnání s ostatními živinami, jako jsou tuky, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, je jejich příjem ve stravě spíše nepatrný – ovšem klíčový, co se týká významu pro vaši vitalitu.
Nedostatek je u žen častější
Organismus si nedokáže tyto vitální látky (s výjimkou vitaminu D) vytvořit sám, proto mu je musíte dodávat. U žen je přitom jejich nedostatek v organismu častější než u mužů.
S přibývajícím věkem je jejich doplňování stále důležitější, váš organismus je potřebuje, aby se dokázal bránit nejrůznějším onemocněním. Vlivy tzv. civilizačních lupičů vitaminů se totiž stále zvyšují. Patří k nim stres, hormonální výkyvy a negativní působení životního prostředí.
Lékaři upozorňují, že mnohé zdravotní problémy, například vypadávání vlasů, únava, větší náchylnost k infekcím a podobně, které se připisují vyššímu věku, mají v mnoha případech původ ve špatném jídelníčku. To znamená, že byste měla jíst více ovoce a zeleniny, ale méně masa a průmyslově zpracovaných potravin, jako je třeba fast food. I ovoce a zelenina by se však měly konzumovat správným způsobem.
Pravidlo pro zeleninu zní: Ne vždy vařená, ale také ne vždy syrová. Některé druhy zeleniny totiž vitaminy uvolní, jen pokud jsou v uvařeném stavu, jiné zase naopak když se snědí začerstva. Proto platí, že byste měla jíst zeleninu tepelně upravenou coby přílohu k teplým jídlům, ale zároveň i syrovou, třeba jako malou svačinku. Do jídelníčku nejlépe zařaďte zeleninu a ovoce všech barev.