Domácí pizza jako z pizzerie: Tyto recepty zvládnete sama a navíc si pochutnáte!

Domácí pizza jako z pizzerie: Tyto recepty zvládnete sama a navíc si pochutnáte!

Znáte někoho, kdo by neměl rád pizzu? Na italskou pochoutku se většinou rádi vrhnou dospělí i děti. Výhodou té domácí je, že můžete každou část udělat s jinými ingrediencemi, a přijdou si tak na své všichni u stolu. Jaké recepty zvládnete doma?

Pizza peperoncino

Suroviny

1 balení těsta na pizzu
200 g paprikového salámu
1 balíček mozzarelly
2 čerstvé jalapeno papričky
250 g kečupu Otma Gurmán jemný
čerstvá bazalka

Postup

Troubu si předehřejte na maximum, tedy 250 stupňů. Těsto potřete kečupem a poklaďte na něj kolečka salámu. Papričku si nakrájejte na tenké plátky a také ji rozložte po pizze. Nakonec přidejte i natrhanou mozzarellu. Pizzu pečte asi 5–10 minut. Po upečení ji ozdobte čerstvou bazalkou.

Jak na domácí pizzu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Špaldová pizza

Suroviny na 2 ks

Těsto

250 g hladké špaldové mouky
140 ml vody
35 ml olivového oleje
11 g sušeného droždí
1 ČL soli
1 PL sušeného oregana

Omáčka

pasírovaná rajčata (kostky)
stroužek česneku
špetka oregana
špetka pepře

Obloha

mozzarella
bazalkové pesto
čerstvá bazalka

Postup

Do misky dáme vodu a droždí a připravíme si kvásek. Po pár minutkách přidáme zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promícháme a necháme kynout cca 40 minut. Po vykynutí si těsto vybereme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme kruh.

Rajčatový základ je jednoduchý. Pasírovaná rajčata dáme do menšího hrnce a na mírném ohni z nich necháme odpařit vodu. Až budou zredukována, přidáme oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a omáčka je hotová. Necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme na připravené těsto a poklademe hrubé kousky mozzarelly.

Dáme péct na co nejvyšší teplotu, troubu necháme pořádně dlouho předehřát, ať je maximálně horká. Pečeme cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijeme pestem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Pokračování 3 / 5

Domácí pizza s rukolou a parmskou šunkou

Suroviny

600 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 kostka čerstvého droždí
50 ml olivového oleje
3 svazky rukoly
250 g mozzarelly
600 g rajčat
10 dkg parmské šunky
20 ks černých oliv
mletý černý pepř

Postup

Droždí rozpustíme ve 300 ml vlažné vody. V míse smícháme mouku se solí a do středu vlijeme rozpuštěné droždí s olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zpracováváme alespoň 10 minut, poté rozválíme do kruhového tvaru pizzy.

Těsto potřeme olivovým olejem a naskládáme na něj nakrájená rajčata, olivy a parmskou šunku. Nakonec na vše nastrouháme mozzarellu. Pizzu pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 7–10 minut, dokud kraje nezezlátnou. A nakonec přijde rukola, kterou hotovou pizzu dozdobíme.

Pokračování 4 / 5

Cuketová pizza bez mouky

Suroviny

Na těsto

3 menší cukety
1 vejce
2 stroužky česneku
sůl
pepř
lžička oregana
50 g parmazánu

Na oblohu

rajčatová omáčka
mozzarella či jiný sýr
čerstvá bazalka

Postup

Cukety nastrouhejte najemno, dejte do mísy, posypejte lžičkou soli a nechte 10 minut odležet. Když cukety pustí vodu, dejte dužninu do plátýnka a vymačkejte z ní všechnu vodu. Poté vsypejte cuketu opět do mísy a přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, pepř, oregano a nastrouhaný parmazán.

Z těsta vytvarujte na plechu s pečicím papírem dvě velké placky, které rukama pořádně upěchujte. Pečte při 200 °C dvacet minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou.

Upečenou pizzu potřete rajčatovou omáčkou ochucenou solí, oreganem a prolisovaným česnekem, navrch pak dejte sýr a ještě na několik minut pizzu vraťte do trouby, dokud se sýr nerozteče.

Pokračování 5 / 5

Pizza šneci

Suroviny

Těsto

500 g špaldové hladké mouky Pernerka
30 g čerstvého droždí
250 ml mléka
1 rovná lžíce třtinového cukru
120 ml oleje
8 g soli

Náplň

2 lžíce oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka drcených rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky oregana
1 lžíce cukru
sůl a pepř
150 g slaniny
60 g strouhaného sýra
1 mozzarella

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru, zamícháme a přidáme rozdrobené droždí. Necháme 15 minut odpočívat a vzejít kvásek.

Přidáme olej, sůl, mouku a zpracujeme v hladké, pružné těsto, nejlépe v robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 80 minut.

Mezitím si připravíme sugo. Na oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, na konec přidáme česnek. Přilijeme rajčata a protlak. Necháme provařit a dochutíme cukrem, solí, pepřem a oreganem. Připravené sugo necháme zchladnout.

Vykynuté těsto vyválíme na obdélník silný necelý centimetr. Potřeme sugem kromě okrajů. Na sugo postupně navrstvíme slaninu, strouhaný sýr a mozzarellu. Těsto zarolujeme a nakrájíme na cca 5cm rolky. Vyskládáme do kulaté formy. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Doporučujeme

Články odjinud