Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti v restauraci? Vyrazilo mi dech, jakou publicitu to mělo, říká Pohlreich

Rozstřel   11:00
Před lety vtrhl na obrazovky jako uragán a mnohé jeho hlášky se staly legendárními. Kam na ně Zdeněk Pohlreich chodí? Hned na úvod Rozstřelu moderátorce Monice Zavřelové prozradil, že nic nemíval připravené ani v začátcích Ano, šéfe!, ani teď v Pohlreichově souboji restaurací. Prý to z něj padá samo.

K práci v televizi se přitom dostal víceméně náhodou, nikdo nevěděl, jak to bude fungovat a jak budou diváci reagovat. Věrný zůstal i kuchařině, která ho na obrazovky dostala: je majitelem tří restaurací, autorem řady kuchařek, lektorem kurzů, gastronomii zná ze všech možných stran a nemá problém se vyjádřit k jakémukoliv tématu, které se jí týká.

Například k nedávno diskutovanému příspěvku pražského bistra, týkajícího se pravidel chování dětí. „V zásadě souhlasím s Marty´s Kitchen v tom, že rodiče by měli být zodpovědní za svoje děti – jakkoliv je máme rádi, tak mohou být významně rušivý element. Děti nejsou svaté a nevidím nic špatného na tom, že někdo chce chránit svůj majetek a svůj nějaký koncept,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich s tím, že není žádný Herodes a děti má v zásadě rád. A nepřestává ho překvapovat, jakou publicitu vše vyvolalo.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Konečně jsme se všichni dočkali…

Během deseti let natáčení Ano, šéfe! kuchaři rozhodně neplatili za celebrity a úroveň mnoha restaurací a jejich nabídky byla bohužel velice často tristní. A podívejte se dneska třeba právě na Pohlreichův souboj restaurací, to je většinou čirá radost. Co se podle Pohlreicha změnilo?

Obstáli byste?

Co v receptech Magdaleniny Dobromily Rettigové znamenaly výrazy jako dršlák, kartofle, kružadlo, rostprátle, ťopan, vyslanit, cervulát či líté štrúdle? V Rozstřelu se to dozvíte. A zjistíte i to, jak se v nich vyzná Zdeněk Pohlreich.

„Myslím že následujeme vývoj, který se před lety odehrál kdekoliv jinde na světě i v Evropě. Je jedno, jestli se budeme bavit o lidech typu Jamieho Olivera ve Velké Británii nebo obrovském rozmachu takzvaně televizního vaření ve Spojených státech, Německu nebo Itálii. U nás se to jídlo do popředí zájmu dostalo prostě o něco později, a já jsem vlastně rád, že to tak je,“ říká k současnému fenoménu.

Že se k tomu váže působení nejrůznějších influencerů či účastníků gastronomických soutěží, kteří se snaží v atraktivním oboru také prosadit, to mu nevadí. Také prý „tancuje na cizí scéně“, když vlezl z kuchyně do televize. „Myslím, že to nelze žádným způsobem kontrolovat. Mně to nevadí, já nejsem ten, kdo by to chtěl soudit. Ať si to každý dělá, jak umí, čas vždycky ukáže, kdo to dělá dobře a správně,“ konstatuje s nadhledem profesionál v oboru.

Jak to má se sociálními sítěmi, sleduje Instagram nebo TikTok? Jaký vidí reálný posun u hotelových škol za posledních patnáct až dvacet let? Potřebuje podle něj kuchař maturitu, když je to v zásadě jednoduchý obor, kde se potřebujete vyznat v hygieně a znát suroviny a technologické postupy, tedy tři základní věci? Poslechněte si celý rozhovor, dozvíte se, kde vidí slabiny současného vzdělávání. Sám by prý šel na kuchaře znovu, protože je to obor, který má budoucnost, dá se z něj dobře žít a je víc sexy, než tomu bývalo.

Punkové vietnamské bistro smetlo v Pohlreichově souboji luxusní restauraci

Zajímá vás, jak se Zdeněk Pohlreich rozhoduje, když mu nějaká značka nabídne spolupráci, pro koho je ochoten natočit reklamu a pro koho už ne? Jak to má s dalšími plány ohledně televizní tvorby a jak se mu hodnotí kolegové v oboru v Pohlreichově souboji restaurací, který právě běží na Nově?

V Rozstřelu s Monikou Zavřelovou rozebírají i dvacet let starý výrok, kdy Zdeněk Pohlreich odhadoval, jak bude gastroscéna vypadat dnes. Nakolik se trefil a jak vidí její budoucnost dál? A lituje někdy nějakých svých výroků?

„Mám takovou vlastnost, že mluvím rychleji, než myslím. A problémy jsem s tím samozřejmě měl vždycky,“ říká s tím, že dobře ví, že slova nejdou vzít zpátky. „Vždy je důležité se na vyřčené dívat v kontextu daného okamžiku a nemá smysl to dlouze rozmazávat,“ konstatuje. A s úsměvem přiznává, že jako mladší býval ve své kuchyni dokonce mnohem drsnější než v Ano, šéfe! Oproti tomu je prý dnes úplně v zenu. Koneckonců, poslechněte si ho.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...