Zabijačkové recepty: nejlepší domácí jitrnice i tlačenka - iDNES.cz

Čuníkův ortel i zkouška odolnosti členů rodiny. Jak chutná česká zabijačka

Česká venkovská zabijačka byla dřív dlouho očekávanou událostí. Těšila se na ni celá rodina, sousedé a často se během ní konaly svatby, aby byl na hostině dostatek jídla pro svatební hosty. Dnes se tato stará tradice se svou specifickou atmosférou vrací v o něco modernější formě.
Část 1/5
Domácí jitrnice

Historie zabijaček sahá až do dávného pravěku, do doby, kdy člověk skolil prvního divočáka. Už tenkrát byl úlovek důvodem k oslavě pro celou osadu a tenhle prastarý rituál plný jídla a pití se zachoval dodnes. Prase bylo jedním z prvních domestikovaných zvířat – lidé ho chovali od 9. až 7. tisíciletí před naším letopočtem. A už tehdy uměli zužitkovat všechny jeho části – maso, vnitřnosti (včetně střev), krev, kůži, štětiny i kosti. Z těch vyráběli některé nástroje a ozdoby.

Ve středověku byla zabijačka spojena s přípravou jídla prostých lidí na zimu (šlechta dávala přednost zvěřině a „vznešenějším“ druhům masa). Sousedé se na vesnicích scházeli, aby si navzájem pomohli s porážkou prasete a s přípravou masných výrobků. Zajišťovali si tak dostatek stravy na zimní období a současně posilovali soudržnost.

Největší rozmach zabijaček nastal v 19.století. Na venkově se konaly převážně v chladných měsících (nejvhodnější doba byla od listopadu do března), kdy se díky nízkým teplotám maso tak rychle nekazilo a lépe se skladovalo. Dalším důvodem takového načasování bylo, že v zimě rychle ubývaly zásoby krmiva pro zvířata a venkované současně měli na porážku dostatek času, od jara do podzimu totiž intenzivně pracovali na poli.

Vychutnejte si Masopust a zapomeňte na diety. Mastná pusa to jistí

Zabijačky často probíhaly v období masopustu, tedy od konce Vánoc (6. ledna na Tři krále) do předvelikonočního půstu. Čas hojnosti a radovánek končil v noci na Popeleční středu (ta připadá na 46. den před Velikonoční nedělí), kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář vyzval všechny k rozchodu.

Hospodářství se na zabijačku chystalo už nejméně den předem. V domácnosti připravovali potřebné náčiní, mylo se nádobí, kotle, chystalo se koření a další dochucovadla, zadělávalo se na sladké buchty, koláče a koblihy, které při vepřových hodech nesměly chybět. Druhý den časně zrána byli všichni na nohou. Scházela se početnější rodina, přátelé a pomocníci, aby se téhle významné události zúčastnili. Podle starých zvyků se zabití vepře pokládalo za obřad.

Čuník se soudil podle hrdelního práva, a když mu hospodář přečetl ortel, došlo k jeho omráčení a zapíchnutí. Řezník pak poražené zvíře odkrvil. Krev chytali pomocníci do velké nádoby a po celou dobu ji promíchávali, aby se nesrazila.

Tenhle úkol také zkoušel odolnost nově příchozího člena rodiny, třeba snachy. Když mladá žena nezaváhala a přiložila ruku k dílu, v očích tchána a tchyně povýšila. Řezník pak většinou každého účastníka zabijačky obešel a z legrace mu máznul trochu krve na obličej.

Nejčtenější

Hledáte zdravý zdroj bílkovin? Dejte si tvaroh, cottage, skyr nebo jogurt

Mléčné produkty jako jogurt, tvaroh, kefír nebo cottage nejsou jen chutné, jsou také plné bílkovin, které zasytí a dodají tělu to, co potřebuje. Ať už si je dáte k snídani, do pomazánky nebo jen tak...

Recepty na domácí pesto vás budou bavit. Zkuste bazalku, kopr i špenát

Výhodou tradiční italské omáčky zvané pesto je, že ji lze použít jak na těstoviny nebo do rizota, tak jako pomazánku na opečenou bagetu či přílohu do salátů. Pesto budete mít hotové za pár minut, a...

Nepečené ovocné dortíky

Nepečené ovocné dortíky

Lehké

45 min

Lehký nepečený dezert.

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Lehké

20 min

Nevíte, co si dát zdravého ke svačině? Vyzkoušejte pomazánku podle našeho receptu.

Jogurtový dort s jahodami

Jogurtový dort s jahodami

Lehké

50 min

Jemný dort plný jahod a svěžího krému.

Recepty na domácí pesto vás budou bavit. Zkuste bazalku, kopr i špenát

Výhodou tradiční italské omáčky zvané pesto je, že ji lze použít jak na těstoviny nebo do rizota, tak jako pomazánku na opečenou bagetu či přílohu do salátů. Pesto budete mít hotové za pár minut, a...

7. června 2025

Letní salát s chlebovými krutony

Letní salát s chlebovými krutony

Lehké

30 min

Dopřejte si osvěžující salát s křupavými chlebíčky a jogurtovou zálivkou.

Melounová limonáda s jahodami

Melounová limonáda s jahodami

Lehké

30 min

Tento nápoj je prostě symbolem horkých letních dní. Šťavnatý meloun a sladké jahody, to je...

Jogurtový dort s jahodami

Jogurtový dort s jahodami

Lehké

50 min

Jemný dort plný jahod a svěžího krému.

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Lehké

20 min

Nevíte, co si dát zdravého ke svačině? Vyzkoušejte pomazánku podle našeho receptu.

Mléčná ovesná kaše s ovocem a čokoládou

Mléčná ovesná kaše s ovocem a čokoládou

Lehké

20 min

Na první červnový den spadá světový den mléka, oslavte ho touto skvělou a vydatnou kaší.

Hledáte zdravý zdroj bílkovin? Dejte si tvaroh, cottage, skyr nebo jogurt

Mléčné produkty jako jogurt, tvaroh, kefír nebo cottage nejsou jen chutné, jsou také plné bílkovin, které zasytí a dodají tělu to, co potřebuje. Ať už si je dáte k snídani, do pomazánky nebo jen tak...

31. května 2025

Nepečené ovocné dortíky

Nepečené ovocné dortíky

Lehké

45 min

Lehký nepečený dezert.

Tvarohová pomazánka z uzeného kuřete

Tvarohová pomazánka z uzeného kuřete

Lehké

15 min

Fantastická pomazánka z uzeného kuřete, tvarohu a čerstvé mrkve se hodí na chlebíčky i jako lehká...

Salát s koprem, lososem a avokádem

Salát s koprem, lososem a avokádem

Lehké

30 min

Salátem nikdy nic nezkazíte, a tímhle už vůbec ne.

Planetárium Praha otevírá: Vesmír jako nikde jinde
Planetárium Praha otevírá: Vesmír jako nikde jinde

Po rozsáhlé rekonstrukci se opět otevírá Planetárium Praha. O víkendu 14. a 15. června čekají na první návštěvníky moderní prostory, revoluční...

Kynutého těsta se nebojte, zvládne ho každý. Rady od známých foodblogerek

Kynuté těsto má v českých kuchyních výsostné postavení – ať už jde o poctivé buchty, voňavé koláče nebo nadýchané housky. Přesto má mnoho lidí z kynutého těsta respekt. Jak se s ním pracuje, co mu...

29. května 2025

Chia pudink s ovocným smoothie

Chia pudink s ovocným smoothie

Lehké

30 min

Zdravý a lahodný dezert vyrobený jen z pár ingrediencí.

Stránky budou vždy ve světlých barvách.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.