Zabijačkové recepty: nejlepší domácí jitrnice i tlačenka - iDNES.cz

Čuníkův ortel i zkouška odolnosti členů rodiny. Jak chutná česká zabijačka

Česká venkovská zabijačka byla dřív dlouho očekávanou událostí. Těšila se na ni celá rodina, sousedé a často se během ní konaly svatby, aby byl na hostině dostatek jídla pro svatební hosty. Dnes se tato stará tradice se svou specifickou atmosférou vrací v o něco modernější formě.
Část 1/5
Domácí jitrnice

Historie zabijaček sahá až do dávného pravěku, do doby, kdy člověk skolil prvního divočáka. Už tenkrát byl úlovek důvodem k oslavě pro celou osadu a tenhle prastarý rituál plný jídla a pití se zachoval dodnes. Prase bylo jedním z prvních domestikovaných zvířat – lidé ho chovali od 9. až 7. tisíciletí před naším letopočtem. A už tehdy uměli zužitkovat všechny jeho části – maso, vnitřnosti (včetně střev), krev, kůži, štětiny i kosti. Z těch vyráběli některé nástroje a ozdoby.

Ve středověku byla zabijačka spojena s přípravou jídla prostých lidí na zimu (šlechta dávala přednost zvěřině a „vznešenějším“ druhům masa). Sousedé se na vesnicích scházeli, aby si navzájem pomohli s porážkou prasete a s přípravou masných výrobků. Zajišťovali si tak dostatek stravy na zimní období a současně posilovali soudržnost.

Největší rozmach zabijaček nastal v 19.století. Na venkově se konaly převážně v chladných měsících (nejvhodnější doba byla od listopadu do března), kdy se díky nízkým teplotám maso tak rychle nekazilo a lépe se skladovalo. Dalším důvodem takového načasování bylo, že v zimě rychle ubývaly zásoby krmiva pro zvířata a venkované současně měli na porážku dostatek času, od jara do podzimu totiž intenzivně pracovali na poli.

Vychutnejte si Masopust a zapomeňte na diety. Mastná pusa to jistí

Zabijačky často probíhaly v období masopustu, tedy od konce Vánoc (6. ledna na Tři krále) do předvelikonočního půstu. Čas hojnosti a radovánek končil v noci na Popeleční středu (ta připadá na 46. den před Velikonoční nedělí), kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář vyzval všechny k rozchodu.

Hospodářství se na zabijačku chystalo už nejméně den předem. V domácnosti připravovali potřebné náčiní, mylo se nádobí, kotle, chystalo se koření a další dochucovadla, zadělávalo se na sladké buchty, koláče a koblihy, které při vepřových hodech nesměly chybět. Druhý den časně zrána byli všichni na nohou. Scházela se početnější rodina, přátelé a pomocníci, aby se téhle významné události zúčastnili. Podle starých zvyků se zabití vepře pokládalo za obřad.

Čuník se soudil podle hrdelního práva, a když mu hospodář přečetl ortel, došlo k jeho omráčení a zapíchnutí. Řezník pak poražené zvíře odkrvil. Krev chytali pomocníci do velké nádoby a po celou dobu ji promíchávali, aby se nesrazila.

Tenhle úkol také zkoušel odolnost nově příchozího člena rodiny, třeba snachy. Když mladá žena nezaváhala a přiložila ruku k dílu, v očích tchána a tchyně povýšila. Řezník pak většinou každého účastníka zabijačky obešel a z legrace mu máznul trochu krve na obličej.

Nejčtenější

Suflé omeleta, pošírovaná nebo turecká vejce. Snídaně podle foodblogerů

Vajíčka jsou klasikou snídaňového menu – rychlá, výživná a neuvěřitelně variabilní. Přitom však právě jejich jednoduchost často svádí k rutině. Jak z nich udělat jídlo, které potěší nejen chuťové...

Čertovo lejno, perská sůl, tonka. Pozvěte do kuchyně chutě a vůně dálek

Vanilku, skořici nebo muškátový oříšek zná snad každý, jsou tu ovšem i koření, o kterých jste možná nikdy neslyšeli a přitom dokážou proměnit jídlo v nezapomenutelný zážitek. Objevte s námi šest méně...

Sezona samosběrů jahod začíná. Plný košík využijete i v těchto receptech

Sladké, šťavnaté a voňavé. Takové jsou čerstvě natrhané jahody. Jejich sezona obvykle začíná na počátku června a Češi každoročně s oblibou vyrážejí na samosběr. Možná právě teď přemýšlíte, jak...

Raffaelo řezy

Raffaelo řezy

Střední

40 min

Máte rádi kokos? Tak vám určitě budou chutnat tyto jednoduché řezy.

Zapečená tortilla s avokádem a vejcem

Zapečená tortilla s avokádem a vejcem

Lehké

30 min

Také milujete avokádo na jakýkoliv způsob? Vyzkoušejte tuto zapečenou tortillu.

Domácí burger se špenátem

Domácí burger se špenátem

Střední

40 min

Oslavte mezinárodní den burgerů tematicky.

Citrusové cupcakes

Citrusové cupcakes

Střední

50 min

Pochutnejte si moučníku s citrusovou příchutí.

Sezona samosběrů jahod začíná. Plný košík využijete i v těchto receptech

Sladké, šťavnaté a voňavé. Takové jsou čerstvě natrhané jahody. Jejich sezona obvykle začíná na počátku června a Češi každoročně s oblibou vyrážejí na samosběr. Možná právě teď přemýšlíte, jak...

26. května 2025

Zapečená tortilla s avokádem a vejcem

Zapečená tortilla s avokádem a vejcem

Lehké

30 min

Také milujete avokádo na jakýkoliv způsob? Vyzkoušejte tuto zapečenou tortillu.

Křupavá kachní prsa s mrkvovým pyré s vinnou omáčkou

Křupavá kachní prsa s mrkvovým pyré s vinnou omáčkou

Lehké

50 min

Zkuste si připravit kachní prsa s mrkvovým pyré a fazolkami. Báječně si pochutnáte.

Vanilková granola

Vanilková granola

Lehké

45 min

Granola může mít i podobu poháru.

Čertovo lejno, perská sůl, tonka. Pozvěte do kuchyně chutě a vůně dálek

Vanilku, skořici nebo muškátový oříšek zná snad každý, jsou tu ovšem i koření, o kterých jste možná nikdy neslyšeli a přitom dokážou proměnit jídlo v nezapomenutelný zážitek. Objevte s námi šest méně...

24. května 2025

Rýžové lívance

Rýžové lívance

Lehké

30 min

Zpříjemněte si ráno lívanci z rýžové mouky.

Suflé omeleta, pošírovaná nebo turecká vejce. Snídaně podle foodblogerů

Vajíčka jsou klasikou snídaňového menu – rychlá, výživná a neuvěřitelně variabilní. Přitom však právě jejich jednoduchost často svádí k rutině. Jak z nich udělat jídlo, které potěší nejen chuťové...

23. května 2025

Raffaelo řezy

Raffaelo řezy

Střední

40 min

Máte rádi kokos? Tak vám určitě budou chutnat tyto jednoduché řezy.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Polévka z pečených paprik

Polévka z pečených paprik

Lehké

50 min

Pečení dodá paprikám jedinečnou chuť, která polévku promění v gastronomický zázrak.

Ledový čaj se zázvorem

Ledový čaj se zázvorem a malinový čaj

Lehké

10 min

Oslavte Mezinárodní den čaje s grácií. Osvěžující čaj se hodí nejen v horkých letních dnech.

Stránky budou vždy ve světlých barvách.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.